Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Uppdrag 2 i Next In Fashion: Jasmin Jahja

1 av 9

2 av 9

3 av 9

4 av 9

5 av 9

6 av 9

7 av 9

8 av 9

9 av 9

Dela på Pinterest
"Det har onekligen varit ett rojalistiskt år med fokus på vårens blåblodiga bröllop och det verkar som att vi inte stirrat oss mätta på högheter..."

Finalen i Next In Fashion pågår för fullt! Det här är Jasmin Jahjas andra bidrag i delfinal nummer ett.

Kung för en dag

Intriger, otrohetsaffärer, unken kvinnosyn och allmänt okristligt beteende… Det hade kunnat vara tal om livet på reklambyrån i den stilbildande tv-serien Mad Men som bidragit starkt till höstens 50-talsrevival inom modevärlden. Dock skulle Don Draper framstå som en riktig helyllegrabb i jämförelse med den skandalomsusade 1500-talsregenten Kung Henry VIII som tillsammans med sina sex(!) fruar utgör höstens kanske mest otippade stilikoner. Det har onekligen varit ett rojalistiskt år med fokus på vårens blåblodiga bröllop och det verkar som att vi inte stirrat oss mätta på högheter ännu... I höst influeras vi av den kungliga extravagansen i sin renaste form: röda sammetstyger, guldglänsande juveler, brokadmönster, slängkappor och hermelinpäls. När modevärldens mest kungligt klingande namn, den framlidne Alexander McQueen, postumt visade upp sin höstkollektion var det minst sagt en högtidlig sträng som slogs an. Djupröda sidenskapelser med orientalisk guldbrodyr som hämtade direkt ur en kejsares klädkammare. Golvsvepande långklänningar med tillhörande mantlar - allt skapat av samme man som en gång broderat in ”I’m a cunt” i fodret på Prins Charles kavaj.

Att lägga vantarna på något av McQueens intrikata plagg ligger kanske inte i stjärnorna för oss vanliga dödliga, därför kan de som är sugna på en regal touch till hösten glädja sig med att kungen av det kommersiella modeskapandet, Cristophe Decarnin, även han visade upp glittrande alternativ på höstens catwalk. Nu är väl knappast fallet att en brokadkavaj i armésnitt från Balmain är något för en normal plånbok. Däremot vågar vi anta att varenda budgetkedja värd namnet kommer att reproducera en i sin egen (betydligt mer plånboksvänliga) tappning. Säga vad man vill om Balmain-hypen som uppstått i och med Decarnins glamrockiga utveckling modehuset, men få designers har lyckats tilltala både moderedaktörerna och massorna på samma sätt de senaste säsongerna. Istället för högtidsdräkter ser vi hos Balmain brokadmönster och guldapplikationer på tajta byxor och små partyklänningar. För den som söker ett mer sofistikerat alternativ finnes Dolce & Gabbanas vackert draperade sammetsklänningar och Lanvins majestätiska ytterplagg. Pälsen, som är en av höstens stora trender, får gärna sitta på kappkragen eller längs kanterna på en cape – säsongens mesta nyckelplagg.

För ännu mer inspiration är ett förslag att byta ut senaste Mad Men-boxen mot några säsonger av The Tudors, den brittisk/irländska tv-serien som löst baseras på historierna om just Kung Henry VIII och hans kvinnor. Alternativt beskåda när Scarlett Johansson och Natalie Portman strider om samme kungs gunst i filmen The Other Boleyn Girl från 2008. Det finns med andra ord många sätt att roa sig kungligt även under kyliga höstkvällar!