Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Uppdrag 2 i Next In Fashion: Josefin Arestav

1 av 2

2 av 2

Dela på Pinterest
"En gigantisk sal, där samtliga väggar liksom golv är beklädda i samma gråa nyans, antar plötsligt en svart förklädnad som vilseleder det blotta ögat. Atmosfären fylls av spänning..."

Finalen i Next In Fashion pågår för fullt! Det här är Josefin Arestavs andra bidrag i delfinal nummer ett.

Mini for many

Minimalism har blivit ett allt mer vanligare uttryck i nutida samhälle. Är det endast en temporär fas som snart är passé, eller kommer den att bestå en gång för alla?

En gigantisk sal, där samtliga väggar liksom golv är beklädda i samma gråa nyans, antar plötsligt en svart förklädnad som vilseleder det blotta ögat. Atmosfären fylls av spänning. Snart därefter ersätts mörkret av ett blått ljus som formas till en lång gång, likt en ryggrad som i svepande rörelser pulserar i takt till musiken. Det är komponerat av Alva Noto, speciellt och enbart för detta tillfälle. Lyset tänds snart igen och modellen Jac kommer ut marscherandes iklädd en svart, skulpturell kreation. Kollektionen är strukturerad, och fullständigt utstrålar Calvin Klein - vår tids kanske främsta designer inom minimalism.

"Minimalismen präglas av dynamik och fullständigt osar av sexighet."

Han är förmodligen den enda designern som förtjänar ett svart bälte i minimalism. I decennium har modehuset skapat stilrena och klassiska kläder utan några konstigheter.

- Jag har aldrig varit en man att se kvinnor i volanger och andra former av fantasifulla kläder. Enligt mig är det bara löjligt, uttryckte Klein i Time Magazine.

Hans filosofi och därmed hans design har alltid förblivit ganska oföränderlig - att hålla kläderna moderna, sexiga, sofistikerade och stilrena. Det var egentligen ingen bakomliggande minimalism i den, utan gick istället under namnet “american casual sportswear”. Kläderna var “för enkla” för att förespråka haute couture och utvecklades aldrig till en trend. Inga banbrytande, häpnadsväckande kollektioner existerade i Calvin Kleins skapande och minimalismen blev därför inte uppmärksammad förrän en annan pionjär väcktes den till liv.

Det var snarare under sent 80-tal när Helmut Lang lanserade sina första kollektioner som minimalismen bröt ut på allvar. Egentligen hade Lang inget intresse av att skapa en oförglömlig trend som alla senare skulle komma att åtrå utan han tänkte enbart på att uttrycka sin kreativitet i vilket form, färg och material var det mest relevanta i hans skapande. Det råkade då vara helt rätt i tiden. Hypen spred sig genast till resten av modeforumet och designerns med stort inflytande såsom Calvin Klein, Jil Sander och Prada hoppade på tåget.

Året är 2010 och det är två decennium sedan minimalismen uppnådde sitt klimax. Och nu, år 2010 är trenden på väg att resa sig ur askorna för att pånyttfödas. Det var när Phoebe Philo debuterade som chefdesigner för Céline, tidigare i år, som människor fick upp ögonen för minimalismen igen.

-Jag tänkte att jag skulle städa undanlite. Göra kollektionen stark och kraftfull. Lite som modern minimalism, sa Philo efter sitt genombrott.

Och ett ögonblick senare suktade hela modebranschen efter naken- och kamelfärger i takt med att det rådde en allmän Célinefeber. Hennes framgång löper vidare och enligt style.com levererar hon höstens tredje bästa kollektion. Den platsen hon även kammade hem förra säsongen. Hon erbjuder allt en kvinna vill ha där femininet, klass och lyx är inkluderat. Det är lyxen, vilket särskilt genereras från materialets kvalité, som i synnerhet utmärker den allmänna minimalistiska designen och är främst vad som skiljer ett par Jil Sander byxor från en motsvarande budgetkopia.

"Formen, som är det andra viktiga elementet karaktäriseras ofta av starka, nästan arkitektoniska siluetter. Där hyperboliskt markerade midjor liksom axlar skapar den så viktiga - siluetten."

Dagens minimalismen präglas av dynamik och fullständigt osar av sexighet; olika material som kombineras vilt visas hos Céline, där skinn möter ull som i sin tur möter spets. Annars kan designers välja att enbart använda ett material som sedan kompenseras med starka siluetter istället. Hos Calvin Klein och Stella McCartney var modellerna iklädda från topp till tå i den oväntade textilen - ull. Det är ofta mötet mellan hårt och mjukt som skapar spänningen, dynamiken i minimalismen såsom skinn kontra skira transparenta tyger. Formen, som är det andra viktiga elementet i minimalismen karaktäriseras ofta av starka, nästan arkitektoniska siluetter.

Där hyperboliskt markerade midjor liksom axlar skapar den så viktiga - siluetten. Där rysch och volanger är strikt förbjudet.

- Allt som är överflödigt elimineras, menade Jil Sander.

Det tredje och sista signifikanta drag som utmärker minimalismen är den fattiga färgpaletten som maximalt består av två nyanser. Vi ser oftast avskalade färger eller det dominerande svarta och oftast är det totalt monokromatiskt. Även ansiktet håller en neutral ton med nästintill ogjorda ögon liksom läppar kombinerat med en stram hästsvans. Likt mytologin om fenixfågel återuppstår minimalismen i en förändrad skepnad. Det här fenomenet kallar vi ”den nya minimalismen” - minimalism som utvecklats till något ytterligare, något modernare än föregångaren. Idag innebär den mystik, kontraster och femininet. Fastän minimalismen definieras som ”en konstform som använder enkla uttrycksmedel”, är det ändå långt ifrån en enkel uttrycksform. Komplicerade arrangemang med unika skärningar och skulpturella siluetter kan göra att minimalismen upplevs vara en svårburen trend. Ja, den kan till och med tyckas omskickrande för den kvinnliga kroppen.

Men vilken grundlag bestämmer egentligen vad som är smickrande och inte smickrande för halva jordens befolkning? Nej, ingen.

Så i takt med att Raf Simons för Jil Sander skapar opassande kläder ser vi en frekvent ökningen av designers som väljer att gå i minimalismens spår. I Helmut Langs spår. Designers såsom Max Azria, Narciso Rodriguez, Céline och nu senast Stella McCartney vill också vara med och utveckla trenden framåt. Och fler blir det. Kan vi nu officiellt förklara minimalismes återkomst efter två omtalade säsonger? Ja, det kan vi nog.