Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Uppdrag 2 i Next In Fashion: Zahra Isabelle Laine

1 av 8

2 av 8

3 av 8

4 av 8

5 av 8

6 av 8

7 av 8

8 av 8

Dela på Pinterest
"Vi har sett den dominera modevisningarna men också världen utanför. Det är ingen frågan om att capen är en av höstens stora trender..."

Finalen i Next In Fashion pågår för fullt! Det här är Zahra Isabelle Laines andra bidrag i delfinal nummer ett.

Capes

Vi har sett den över hela världen i höst, i många olika skepnader. Lång, kort, över axlarna, till midjan, i fullängd, ärmlös eller med ärmar, bred, smal, kraglös eller med krage, dramatisk, oversized eller skräddarsydd. Vi har sett den dominera modevisningarna men också världen utanför. Det är ingen frågan om att capen är en av höstens stora trender.

När du hör ordet cape kommer säkert många saker till ditt huvud. Batman, Star Wars-utstyrslar, Dracula, kanske till och med Döden från Ingmar Bergman’s Det sjunde inseglet. Trots vårt mentala samband mellan capen och populärkulturen så gjorde den ärmlösa jackan sitt första avtryck i modet faktiskt redan på 1850-talet. Balenciaga skapade en cape-jacka på 1950-talet (en cape med ärmar). Sedan dess har capen återfunnit sin plats i modevärlden ett antal gånger, men också bara periodvis. I höst verkar den dock vara här för att stanna.

Att rocka höstens nya trend utan att efterlikna Darth Vader allt för mycket är faktiskt mer simpelt än vad det verkar. Vad som är så underbart med just capen är att den är otroligt mångsidig samt funktionell. Det finns väldigt många designmöjligheter vilket gör att du som konsument enkelt kan hitta en cape eller poncho som passar din kroppstyp perfekt.

En annan sak som är lysande med capen är att det inte finns något tillfälle där en cape inte passar in, vilket resulterar ändlösa möjligheter att vara ultra-chic. Du kan hitta en elegant cape som fungerar perfekt till din aftonklänning där den också hjälper dig att skydda din klänning så den inte blir hoppressad. Den kan också användas som ett “fashion statement”, eller bara för en dags strosande på stadsgatorna. Capes användes till och med i militären och bland olika polisstyrkor i Frankrike som regnkläder. Alla dessa varianter gör att det blir enkelt för dig att hitta en cape som är individuell.

På catwalks i alla världens hörn syntes den i höstkollektionerna med alla möjliga mönster och i en massa olika material, allt från Gareth Pugh’s lädercapes till Chanel’s capes i fuskpäls. Med capens ständiga framträdanden på modeveckorna är inte frågan om de dyker upp på budgetkedjorna utan snarare när de kommer att slå till i affärerna. Ett tips för budgethandlaren är att kolla upp H&M Trend, Urban Outfitters och Topshop. Ett säkert kort är alltid en kortare grå eller svart cape, men om du vill vara lite djärv så tycker jag att du ska ta dig an en med en annorlunda (kanske till och med asymmetrisk) skärning.

Så vill du lägga till ett nytt plagg i din garderob, som är lite roligare än en livlös kavaj, är capen definitivt ett alternativ. Du kanske inte kommer vara varmast i den svenska vinterkylan, men du kommer utan tvekan att vara snyggast!