Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Presenteras av Geisha

Nu kan du äta choklad - och hjälpa tjejer med bröstcancer

Dela på Pinterest
Nu är Rosa bandet-perioden igång och vår favoritchoklad, Geisha, skänker pengar till forskningen för varje produkt du köper.

Varje dag får flera kvinnor i Sverige höra orden "du har cancer". Ungefär 9 000 kvinnor får beskedet om bröstcancer varje år.

Det har skett stora framsteg inom diagnostik, vård och behandling under de senaste decennierna, som ger stort hopp inför framtiden.  

Men mer krävs

Chokladmärket Geisha skänker 50 öre per såld produkt till Rosa Bandet-insamlingen under oktober månad, något som de gjort sedan 2009 – och med hjälp av sugna chokladälskare fått in över 2 000 000 kronor.

Kvinna undersoker sina brost efter brostcancer


Upptäck cancern i tid – det kan rädda ditt liv

Om bröstcancern upptäcks i ett tidigt skede är det stor chans att cancern försvinner helt, av den anledningen är det väldigt viktigt att undersöka sig regelbundet. Det bästa är såklart att genomgå en bröströntgen, alltså mamografi. Men det går även att undersöka sig själv. 

Symptom

Det vanligaste symptomet på bröstcancer är att du känner en knöl i bröstet eller armhålan, den brukar oftast vara hård och kan även vara öm. Men det finns andra symptom som du ska vara uppmärksam över också. 

Om du märker av ett sår som inte läker och som uppstått utan en skada, eller en oförklarlig rodnad och svullet bröst kan även det vara tecken på bröstcancer, de här symptomen är däremot inte lika vanliga. 

Bäst är att undersöka dig själv dagligen, exempelvis när du duschar.

Nedan kan du se rekommendationen från vårdguiden:

1. Se på brösten i spegeln. Lyft armarna och titta på bröstens form, om huden är jämn, och om den har sin vanliga färg. Ser bröstvårtorna ut som vanligt och följer de med när man lyfter armarna? 

2. Ligg ner och känn. Lägg upp armen under huvudet så att bröstet och armhålan ligger fritt. Känn med den andra handen igenom bröstet och armhålan med raka fingrar och lätt tryck. Gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Börja med bröstvårtan och flytta sedan ut fingrarna någon centimeter och känn varv efter varv. Avsluta i armhålan. 

Läs mer om Geishas samarbete med Rosa bandet här.