Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Presenteras av Lactal Balans – en medicinteknisk produkt

Svamp eller bakteriell obalans i underlivet? Så vet du skillnaden

Dela på Pinterest
Luktar det illa från ditt underliv eller svider och kliar det? Många felbehandlar och vet faktiskt inte om de har drabbats av bakteriell obalans eller en svampinfektion. I samarbete med Lactal Balans reder vi ut skillnaden.

Lactal Balans är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning. Marknadsförs av Meda AB, A Mylan Company. www.medasverige.se.

Har du någon gång känt en sur lukt från underlivet eller fått annorlunda flytningar i trosan? Den första tanken brukar ofta vara att man tror att man har drabbats av en svampinfektion, men så är inte alltid fallet. 

Svamp eller bakteriell obalans i underlivet?

Faktum är att jästsvampen, oftast Candida albicans, redan finns i tarmen hos de flesta människor, men det behöver inte alltid innebära att man får besvär. Det är när svampen förökar sig som man kan känna av symtom på svampinfektion i underlivet och orsaka en inflammation i slemhinnan.

Vid bakteriell obalans i underlivet har det istället blivit obalans bland bakterierna. Exakt vad som är orsaken till det är ännu oklart och därför är det också svårt att skydda sig. Men om du byter sexpartner ofta finns det en större risk att drabbas. När du badar eller har mens ökar också ditt ph-värde i underlivet vilket gör att mjölksyrebakterierna inte längre trivs och minskar i antal. Har du fått illaluktande flytningar? Då kan det alltså bero på att du har ett för högt ph-värde i slidan och måste återställa den naturliga balansen.

Tecken på bakteriell obalans i underlivet

Symtomen mellan bakteriell obalans, också kallat bakteriell vaginos, och svampinfektion är snarlika och många behandlar fel. En undersökning från Lactal Balans visar att 65 procent av de som köper svampmedel faktiskt inte har svamp. Så hur vet man skillnaden då? Med hjälp av Lactal Balans och Vårdguiden 1177 reder vi ut de snarlika symtomen.

Det luktar

Lukten kan variera och dessutom komma och gå. Oftast luktar det mer efter samlag utan kondom och precis efter att man har haft mens.

Du får gråa och tunna flytningar

Du behöver inte få mer flytningar när du har bakteriell obalans, men de kan ändra färg och form.

Du kan känna sveda eller smärta

Du kan uppleva att det svider och smärtar där nere. Det kan också klia i slidmynningen. När du har bakteriell obalans är det inte ovanligt att även få en svampinfektion.

Tecken på svampinfektion i underlivet

Det svider och kliar

Det kliar och svider kring slidöppningen och blygdläpparna.

Du kan få förändrade flytningar

Du kan få vita, gryniga flytningar och de kan även bli tunnare. Men det kan också vara så att de inte förändras.

Du kan få sprickor i underlivet

Du kan få sprickor i underlivet och röda, svullna och sköra blygdläppar.

Det kan svida när du kissar

Har du en svampinfektion kan det även svida när du kissar och göra ont vid slidsamlag. 

Så behandlar du bakteriell obalans och svamp i underlivet

Har du bakteriell obalans i underlivet så finns det receptfria behandlingar på apoteket. En sådan behandling är Lactal Balans som finns som vagitorier eller gel.

Med hjälp av vagitorier eller gel som du för upp i slidan återställer du den naturliga balansen i underlivet – och den dåliga lukten försvinner. Lactal Balans kan du använda under mens, graviditet eller amning. Däremot ska du inte använda produkten om du försöker bli gravid då det låga ph-värdet försämrar miljön för spermierna.

Här kan du köpa Lactal Balans fraktfritt.

Lactal Balans är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning. Marknadsförs av Meda AB, A Mylan Company. 

Har du drabbats av en svampinfektion ska du köpa svampmedel. Känner du igen symtomen för både svampinfektion och bakteriell obalans på samma gång? Då kan det vara bra att behandla båda besvären.

Kontakta vården om du är osäker eller om du inte blir av med symtomen.

Advertisement