Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Presenteras av Lactal Balans – en medicinteknisk produkt

5 fördelar med att ligga – det här händer i kroppen när du har sex

Dela på Pinterest
Det finns en rad fördelar med att ligga, men vad händer egentligen i kroppen när man har sex? Här har vi listat fem positiva effekter.

Visste du att det kan finnas 300 miljoner spermier i en utlösning och att hastigheten är uppåt 40 kilometer i timmen? Eller att man kan träna bäckenbotten genom knipövningar för att få starkare orgasmer?

Vi svenskar då, hur ser sexlivet ut generellt sett i Sverige?

Av den svenska befolkningen i åldrarna 16-84 år är cirka 58 procent nöjda med sitt sexliv. Det visar den nya kartläggningen "Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Sverige 2017" från Folkhälsomyndigheten som publicerades i maj 2019.

Kvinnor mellan 16-29 år uppger att de i genomsnitt brukar ha sex flera gånger i veckan. Kvinnor i åldrarna 30-64 år brukar ha sex ungefär två till tre gånger i månaden. Hela 58 procent av alla kvinnor mellan 65-84 år säger dock att de inte har sex alls.

Ett bra sexliv har visat sig ha ett samband med god allmän hälsa i övrigt. Så vad finns det för faktiska fördelar med sex egentligen? En hel del faktiskt! I samarbete med Lactal Balans har vi listat fem positiva effekter som kommer av sex.

Lactal Balans är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning. Marknadsförs av Meda AB, A Mylan Company.www.medasverige.se.

Du utlöser endorfiner i kroppen 

När du har sex, bildas endorfiner i din kropp. Endorfin är ett kraftfullt hormon som kan göra dig gladare och ge dig mer energi. Endorfiner kan även utlösas när du skrattar, motionerar eller om du känner dig kär.

Du stärker ditt immunförsvar 

När du har sex stärker du ditt immunförsvar vilket på sikt skyddar dig mot sjukdomar och infektioner om du har samlag regelbundet.

Du blir mindre stressad

Dina stresshormoner i kroppen minskar och du kan känna dig avslappnad efter sex.

Du sover bättre

Efter du har fått orgasm slappnar musklerna i din kropp av vilket gör att du kan känna dig trött och lugn. Många upplever då att du också sover bättre, det är bland annat därifrån uttrycket "pömsig" kommer ifrån.

Du ökar ditt självförtroende 

Sex är inte bara mysigt, för många ger det även en riktig självförtroende-boost!

Glöm inte!

Det finns faktiskt några saker man borde tänka på när man har sex och som lätt kan glömmas bort... Kissa alltid efter sex för att undvika urinvägsinfektion. Det är även bra för killar att göra! Glöm inte heller att använda skydd och ta ansvar oavsett om du är kille eller tjej.

Mer:

Här är svaren på de mest googlade frågorna om underlivet

Svamp eller bakteriell obalans i underlivet? Så vet du skillnaden

sex