Mest läst

I annonssamarbete med Telenor

Så undviker du ID-stöld – på nätet

Så undviker du ID-stöld – på nätet. Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Internet öppnar upp en helt ny värld för barn, tonåringar och unga vuxna. De lär sig massa bra saker och får tillgång till roliga appar och spel. Men det finns även baksidor. Emelie fick sina bilder stulna på internet och nu vill hon tipsa andra om hur man kan surfa säkert.

– Jag tror att jag bara var slumpmässigt utvald, men det kändes så orättvist att det var just mina privata bilder som hade läckt ut, säger Emilie.

Emilie, som egentligen heter något annat men valt att vara anonym, råkade ut för bildstöld. Någon tog kontakt henne via Facebook, med en länk. När hon klickade på länken möttes hon av ett album med 179 bilder på sig själv. Bilder som hon tagit via appen Snapchat, men som hon aldrig publicerat. Hennes konto hade blivit hackat och någon hade stulit och delat hennes privata bilder. När Emilie insåg vad som hade hänt blev hon ledsen, chockad och kände sig kränkt.

Fick hjälp och stöd

Emilie och hennes föräldrar tog tillsammans kontakt med Telenor och deras tjänst Surfa Säkert och fick hjälp av en advokat.

– Det gav mig en känsla av att bli tagen på allvar, och samtidigt inte lämnas ensam med det, säger Emilie.

Efter tre dagar var bilderna borttagna från webbplatsen och nu vill Emilie tipsa andra om hur man kan surfa tryggt.

– Jag har lagt tvåfaktorsgodkännande på mina sociala medier. Om jag får en säkerhetsvarning går jag in och byter lösenord. Jag tror att jag bara var slumpmässigt utvald, men det kändes så orättvist att det var just mina privata bilder som hade läckt ut, säger Emilie.

Prata med dina barn

Det är viktigt att prata med barnen om internets baksidor utan att för den sakens skull skrämma upp dem. Att någon annan till exempel sprider ens privata bilder kan få en att må dåligt, oavsett om du är barn eller vuxen. Kommunikation är viktigt och skulle det hända något på nätet, är det bra att ditt barn känner att hen kan prata med dig om det.

Nätkränkningar och näthat – förödande för den som blir drabbad

Genom försäkringen hos Surfa Säkert finns det hjälp att få om du eller ditt barn skulle råka ut för just detta. Om det föreligger rättsliga förutsättningar har du som kund hos Telenor rätt till juridisk rådgivning och även psykologstöd. Att råka ut för ID-kapning, nätkränkningar och näthat kan vara förödande för den som blir drabbad.

Skaffa Surfa Säkert här ››

  • I annonssamarbete med Telenor