Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2018-01-13 13:33

Det här med att vara den "jobbiga" som aldrig håller käften

Igår spelade vi in ett nytt poddavsnitt (finns här). Ett avsnitt som domineras av att dissa patriarkatet och att belysa några "små" problem i vardagen som i en större kontext blir ett strukturellt problem.

Vi pratar bland annat om killar som "ollar" grejer för att vara sköna (eller jävligt osköna och äckliga), killar som hotar en med våldtäkt, restauranger som erbjuder "lady size " och det faktum att det krävdes flera personer som hängde ut Fredrik Virtanen innan han blev bortplockad från Aftonbladet, då en kvinnas historia inte räckte.

Små saker som händer i vardagen, som i det stora hela bidrar till att vi har ett ojämställt samhälle. 

Vi snackar också om att våga vara den som säger ifrån och varför den där rätten som heter "lady size" på restaurangen faktiskt är ett stort problem. 

Jag är den som ofta gör någon obekväm när jag ryter ifrån. Jag säger ofta det jag tänker och gör något åt det. Det är sällan jag sväljer något och går vidare. Både när det gäller relationsproblem, samhällsproblem eller jobbproblem.

"Varför blir alla så kränkta?" och "finns det inget viktigare du kan bry dig om?" är vanliga reaktioner när man ryter ifrån. Jag vågar inte ens tänka på hur många gamla vänner som har snackat skit om mig på förfesten. Sagt att jag överdriver. Att jag är extrem. 

Men för mig handlar det snarare om att göra förändring, vara den där nålen som sticker folk i ögonen och få dem att öppna ögonen och rannsaka sig själva. För att på så sätt kanske bryta en norm, ett mönster, ett patriarkat. 

Jag har fått säkerligen hundratals kommentarer på mina tidigare krönikor om liknande ämnen, kommentarer som då innehållit sexuella hot, åsikter om mitt utseende och massa annat skit jag fått bara på grund av att jag är kvinna. 

Och jag tycker det är fel. 

Att jag ska bli våldtagen medan snubben ska få spö. Att jag är ful medan killen har dåliga åsikter. Att jag förväntas äta mindre än en man på restaurangen och att jag kallas för feministnazi och killar hyllas – när vi säger typ samma saker.

Jag hoppas ni vill lyssna på podden som kommer ut på imorgon, söndag. Den hittar ni här