Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

"Folk är anskrämliga på röda mattan i Sverige!" Stor intervju med superstylisten Jonas Hallberg

Dela på Pinterest
Josefin träffade allas vår älskade Jonas Hallberg på November Lights i helgen och passade på att ställa lite frågor. Den fabulösa stylisten delade bland annat med sig av sina bästa knep för att bli en it-girl – missa inte!

Du är, som vi alla vet, van att jobba med de stora Hollywoodstjärnorna. Men vad skulle du säga krävs för att man ska kunna kalla sig själv för en it-girl?

– Vill man vara den ultimata, coola it-girlen, behöver man inte nödvändigtvis vara Paris Hilton, Nicole Richie eller en Kardashian. Så länge man har sin grej, ett ”go” inom sig, vill synas och klä sig stylish så behöver man inte vara klädd i Balmain från topp till tå. Men man ska ha den här känslan som gör att man äger stället, så att folk bara ”Gud, vem ÄR den här bruden?!”.

Men vad tror du, måste man vara född med det eller kan man öva upp det?

– Jag tror absolut att man kan öva upp det! Men man måste ha lite ”Go go go!” inom sig för att bli en it-girl. Det måste finnas där någonstans.

Läs även 5 saker jag lärde mig av att säga ja i en vecka

Men du är ju, vad ska man säga, en ”it-man”. Eller?

– Jag vet inte, jag menar, jag har jobbat som stylist så himla länge. Typ 22 år.

Fast du är ju en superstar också, inte bara en stylist.

– Så roligt, för nu när jag jobbat som stylist i 22 år så känner jag ”Gud, vad ska jag göra, jag blir ju inte yngre!”. För även om jag känner mig som 24 så är jag ju inte det, så jag tycker att det är viktigt att jag utvecklas och gör något nytt. Jag älskar TV, de fåtal grejer jag har gjort har varit jätteroliga. Men jag har ju faktiskt en grej som har premiär i vår på Sjuan som heter ”Camping queens”. Jag och Tony Irving reser runt i Sverige som två fjollor och träffar olika kändisar!

Fy vad roligt!

– Ja, så roligt! Men samtidigt älskar jag ju också min styling. Jag lever ju för fashion och mina celebrities som jag jobbat med genom åren. Mode är ju ändå mode.

Exakt. Men tillbaka till it-girlsgrejen. Om man känner att man vill vara den där coola tjejen som verkligen kan äga ett rum men att det inte kommer naturligt – har du några knep? Vad ska man göra?

– Jag tror, om man vill vara den här survivern, den här it-girlen som verkligen hänger kvar, då måste man jobba på det. Du kan ju inte vara den där osäkra lilla tjejen som kommer in och ska försöka äga bara ett living room, du måste ju ta för dig!

Och våga?

– Ja, precis. Och sen om du kommer in i Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli, YSL, Balmain eller H&M spelar ingen roll. Det är attityden som avgör! Så länge du är tjejen, eller killen också för den delen, som får alla att känna ”Fy fan vad cool! Vilken härlig energi, vilken karisma!”. Du måste äga, jätteviktigt tror jag. Och har du det inte i dig, får du liksom work on it. Jag tror verkligen att man kan gå från den försynta lilla tjejen från landet till en it-girl. Men då gäller det! Flytta inte till storstaden och var den där gråa, försiktiga tjejen i hörnan. Du måste våga blomstra och gå från den lilla ankungen till den fantastiska svanen!

Läs också Quiz-dags! Vilken it girl är din hemliga soulmate?

Du nämnde några it-girls i början, Kardashians till exempel. Finns det någon it-girl som du gillar lite extra just nu?

– Det finns så många som jag gillar! Jag vet inte om hon är en it-girl, men hon är en av de största sångerskorna i världen just nu. Hon är ung, cool och ”the new generation” – Ariana Grande. Jag menar, hon är ung, fräsch, cool… Så jävla härlig! Hon bjuder också på sig själv och är härlig och ödmjuk i intervjuer. Hon är fabulous. Och sen alla Kardashians. De omsätter ju liksom billions and billions of dollars! Vad hela familjen Kardashian/Jenner har gjort är ju också ganska unikt. Det är ju helt sjukt egentligen, att gå från deras TV-show till vad de har blivit. De har ju liksom 40-50 miljoner followers på Instagram. Vilken power de har!

Du har ju också väldigt mycket fans och folk som följer dig. Om man vill bli en person som folk vill följa, har du något Instagramknep då?

– Min Instagram går väldigt mycket upp och ner. Jag flyttade till Mexico City för sex månader sedan med min kille och har fått otroligt mycket följare från Sydamerika. Jag skriver ganska mycket på spanska, engelska och svenska. Men ibland får jag jättemycket följare och sedan droppar jag tre- till fyratusen. Sen växer jag igen.

Vad tror du att det beror på?

– Jag vet faktiskt inte! Det är fascinerande, för vissa kanske följer mig på grund av ett inlägg, om jag kanske lagt upp någon fashion-, celebrity- eller portfoliogrej. I slutändan tycker jag att ens Instagram ska återspegla det man vill visa. Jag är jättepersonlig! Det är jag och min kille, min hund och mitt hem och liksom whatever! Men jag är ju inte i klass med Camilla Läckberg som lägger upp tio till femton bilder om dagen. Jag lägger upp en eller två saker om dagen som jag tycker är roliga.

Men det är kul med Instagram, jag älskar alla som är yngre. Jag är 44, min kille 32 och min assistent i 25-årsåldern. Nästan alla jag hänger med är i åldern 20 till 30. När jag kommer hem till Sverige är det också en reality check, man träffar sina kompisar som många tickar över 50 och bara ”Oh my god! Känner jag såhär gamla människor?”. Efter en vecka kan jag känna ”Nej, nu måste jag tillbaka till mitt liv. Gud, ska jag bara hänga med alla pensionärer?!”. Jag får nästan en panikattack!

Läs även It girls att följa 2015: Tessa Barton

Men du ska göra mer TV – skitkul. Är det något annat du drömmer om eller finns det en viss person du drömmer om att få styla?

– När det gäller Hollywood… Jag menar, jag har aldrig jobbat med Julia Roberts. Henne känner jag bara till som den skådespelerska hon är men det vore väldigt roligt att få jobba med henne. Sedan har hon ju också väldigt dåligt rykte…

Jag vet! Men vill du vända henne? Eller bara se henne bestämma?

– Jag ser det som en utmaning! Några av dem som jag har jobbat bäst med och som har varit roligast har min agent varnat mig för. Hon har sagt saker som ”Jonas, du ska jobba med Sharon Stone. Hon är väldigt svår” men jag älskade Sharon Stone. Vi klickade till 190%. Catherine Zeta Jones likaså. Åh Catherine, fabulous fabulous…

Men sådana stjärnor, det blir nästan som en utmaning med tanke på att man vet att det kanske blir lite spooky. Eftersom det har gått så bra så känner jag därför att jag måste styla Julia Roberts.

Okej, slutet av 2015, början av 2016. Vad gäller för att vara en it-girl i smink- och stilväg? Vad tycker du att man ska satsa på?

– Som it-girl är make up väldigt viktigt. Jag älskar målade läppar, eyeliner… Och det spelar ingen roll om man bor i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon håla och jobbar på posten eller Konsum. Men sätt på dig ditt lilla lipgloss eller ha röda naglar. Gör något åt den här gråa, trista vardagen liksom!

Mer glamour?

– Absolut, mycket mer glamour! När jag började som stylist för 22 år sedan var det nästan fult med glamour i Sverige. Men det har blivit mycket bättre! Men fortfarande finns mycket att lära från Hollywood och många andra stora städer när det gäller röda mattan.

Jag förstår fullt om det är biopremiär i smällkalla januari med snöstorm men det finns taxibilar i Stockholm. Hoppa in, ha en assistent som bär din fula täckjacka och moonboots, hoppa ut i en fabulous klänning och rusa in på röda mattan. Glimglamma och kasta på dig dina fula foppatofflor efteråt!

Folk är anskrämliga på röda mattan i Sverige! De kommer liksom i täckjacka, moonboots och någon ful t-shirt. Liksom, ingen är cool nog att gå på röda mattan i t-shirt och sneakers. Man kan ha en kostym och ett par coola sneakers, fine, det kan vara en cool konstrast. Men jag tycker nästan att det är respektlöst annars, om du inte kan leverera kan du lika gärna stanna hemma i Trollyhood i Trollhättan!

Läs också 21 hälsosamma vanor att börja med på direkten


Gilla Modette på Facebook!