Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

​"Jag kommer bli våldtagen någon dag"

1 av 2

Modettes läsare Emmali Gnestadius Kronvall är veckans gästkrönikör.
2 av 2

Modettes läsare Emmali Gnestadius Kronvall är veckans gästkrönikör.

Dela på Pinterest
GÄSTKRÖNIKA: Modettes läsare Emmali Gnestadius Kronvall skriver om att vi tjejer tvingas vara rädda för att gå ensam hem på kvällen.

Jag har aldrig varit rädd. Jag har läst otroligt många historier på Facebook som i nyheter om det, men det har aldrig riktigt berört mig. Det har varit ett sådant otroligt snack om kvinnans trygghet, feminism och våldtäkter men jag har aldrig varit rädd.

Förrän nu. Jag är 17 år gammal och är rädd för att vara ute klockan 22.00 på kvällen.

Det var en vanlig kväll efter jobbet. Jag var på väg till tunnelbanan som vanligt. När jag lämnade rulltrappan möter jag direkt en man på perrongen i medelåldern som var starkt alkoholpåverkad och började mumla saker till mig. Det var första gången i mitt liv jag blev rädd. Rädd för en man.

Den där tanken slog mig för första gången. Kommer jag bli våldtagen?

Jag gick så fort jag kunde längst bort på perrongen så han inte skulle kunna följa efter mig. Jag sökte främst upp andra kvinnor som var precis som mig. På väg hem. När jag kliver på tunnelbanan och letar efter en sittplats, söker jag mig till kvinnor eller ett fyrasäte för mig själv. Den kvällen gick jag en promenad på 3 minuter från tunnelbanan till min lägenhet på 30 sekunder. Jag var för första gången i mitt liv rädd för att bli våldtagen och bli lämnad ensam och blodig på gatan.

Hur kommer det sig att män som råkar ha något som dinglar mellan benen, dominerar, trycker ned mig och får mig som ung tjej att känna mig rädd?

Jag gör ju själv faktiskt inget åt saken. Den stereotypen vi många gånger fortfarande lever efter i samhället. Det är otroligt bra att kvinnor börjar kämpa mer för jämställdhet men jag har faktiskt svårt att kunna se i framtiden att det är likställt.

Denna norm om att låta männen dominera har alltid funnits och kommer troligtvis alltid att finnas på något vis. Jag säger inte åt en att sluta kämpa, absolut inte men jag har börjat leva med tanken att jag en dag kommer bli våldtagen. Just för att jag den dagen råkade ta på mig något för tajt och var ute lite för sent. Jag vet att alla män inte är såhär men jag utgår ändå från att alla män vill våldta mig.

Jag, en ung tjej som har hela livet framför sig, oroar mig mest för att jag någon dag kommer att bli våldtagen.

Tanken att jag en dag kan åka hem från jobbet och få lyssna på musik är som bortblåst. Jag måste ju alltid vara vaksam. Jag kommer ju trots allt bli våldtagen någon dag och jag kan ju vara lite beredd på när jag ska kämpa för livet.

Detta är vad samhället än så länge har gett mig, under mina 17 år. Jag är 17 år gammal och jag tror att alla män vill våldta mig klockan 22.00 på kvällen.

Av: Emmali Gnestadius Kronvall


Vill du få din krönika publicerad på Modette? Skicka in den tillsammans med en bild på dig till redaktionen@modette.se.

Läs även "Så gör dig själv en tjänst och sluta banta"

Läs även "Han som får dig att känna dig otillräcklig – är otillräcklig för dig"

Läs även "Jag är inte feminist för att det är kul, utan för att jag måste"

Gilla Modette på Facebook!