Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Så många bästisar kan du ha samtidigt – enligt forskning

1 av 2

Hur många bästisar har du?
2 av 2

Hur många bästisar har du?

Dela på Pinterest
Storleken på vår hjärna bestämmer hur många bästisar vi kan ha samtidigt. Låter det helt sjukt? Då måste du läsa det här!

Enligt sajten Mit Technology Review bevisar en studie att människan enbart kan ha ett begränsat antal vänner samtidigt. Det hela har att göra med hur stora våra hjärnor är. Ju större hjärna – desto fler vänner.

Låter det konstigt? Egentligen är det ganska naturligt. Ju större hjärnan är desto mer information kan den ta in – och på så vis kan vi interagera på ett meningsfullt sätt med fler personer.

Vad som är intressant är att oavsett hur många kontakter vi har i vårt nätverk – och hur stora våra hjärnor är – så visar studien att uppdelningen av antal nära kontakter ändå är densamma.

Studien säger bland annat att en människa max kan ha 150 personer i sitt sociala nätverk (...hur många Facebook-vänner har du?). Och att dessa i sin tur delas upp i lager, beroende på hur emotionellt involverad man är med kontakterna.


Det ytliga lagret, det vill säga bekanta, kan vara upp till 100 personer. Nästa lager som man är lite mer bundis med är 35 personer, nästa lager är vänner på 10 personer och de man står allra närmast – fem personer.

Börjar du räkna upp dina vänner nu? Vi också! Sjävklart kan du ha fler än fem personer som står dig riktigt nära – men oftast inte samtidigt. Det kan bero på faser i livet, och vilka som står en närmast under en viss period.

Frågan är, vilka är dina bästa vänner just nu?

Läs även Är ni bästa vänner? Då är ni bättre på det här än alla andra

Läs även Därför är din bff den enda du borde gifta dig med

Källa MIT Technology Review Cosmopolitan

Bildkälla Stella Pictures Karlie Kloss

Gilla Modette på Facebook!