Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Amanda, 23, förlorade sin dotter i magen – det här vill hon säga till andra gravida

Amanda födde sitt döda barn – här är hennes historia.
1 av 2

Amanda födde sitt döda barn – här är hennes historia.

Lilla Signe <3
2 av 2

Lilla Signe <3

Dela på Pinterest
En historia som denna är viktigt att belysa då det händer fler än vi tror – och det pratas inte mycket om det. Här är Amandas historia om att föda sitt döda barn – och sedan bli gravid igen.

Amanda Hallgren Holmqvist, 23, väntade sitt första barn förra året och såg fram emot att bli mamma tillsammans med pojkvännen Jerker. Men när Amanda närmade sig förlossningen kände hon att något var fel. Hon hade otroliga magsmärtor och kände sig väldigt trött, något hon inte upplevt tidigare under graviditeten. Paret besökte då sjukhuset för en extrakontroll, väl där inne fick de göra CTG och lyssna på hjärtslagen – och allt såg bra ut. Läkarna valde då att inte göra ultraljud, så paret fick åka hem igen.


Några dagar senare kände Amanda att något verkligen var fel, då hon inte känt av sin dotter inne i magen under dagen. Alla försökte lugna henne men till slut bestämde sig de för att åka in. Väl inne på sjukhuset möttes Amanda och Jerker av beskedet – deras dotter var död.

– Det sista jag sa innan jag åkte in till sjukhuset var ”Jag kommer föda henne död, för hon lever inte”, säger Amanda.

Amanda skrek rakt ut och hon säger att hon såg på pojkvännen Jerker att hans liv drogs ifrån honom. Läkaren gav Amanda en tablett som skulle sätta igång förlossningen och sade att de själva fick välja om de ville vara kvar på sjukhuset eller åka hem för att komma tillbaka i morgon. De valde att åka hem.

– Jag bara grät. Jag packade skötväskan och la ner helt andra kläder, för nu skulle vi inte längre packa kläder hon skulle komma hem i, säger hon.

När själva förlossningen sattes igång fick paret ta tid på sig, de ville att Amanda skulle föda vaginalt för hennes egna bästa – så att hennes kropp inte skulle få en chock över att barnet bara försvann.

Natten mellan 3-4 augusti kom deras ängladotter Signe till världen. Förlossningen tog 6-7 timmar.

– Det var en skräckblandad sorg, för jag blev jätteledsen när jag såg henne. Hon såg precis ut som jag hade tänkt mig. Men samtidigt blev jag glad när jag såg henne, jag ville bara hålla om henne, säger hon.

Flera familjemedlemmar kom till sjukhuset för att träffa Signe och stötta Amanda och Jerker. De fick vara vid Signe flera dagar innan de lämnade sjukhuset, för att hantera allt i deras egna takt. Amanda börjar gråta när hon berättar om det.

– Vi gjorde små utflykter varje dag för att förbereda oss. Vi åkte hem en stund under en dag för att Jerker fyllde år. Det var en av de värsta dagarna i mitt liv, jag kunde inte klara av tanken att hon låg ensam i en kyl och vi satt där och åt tårta, säger hon.

Signe dog av syrebrist i magen då moderkakan var för liten, hon vägde bara 2 530 när hon kom ut.

Amanda önskar nu att alla får möjligheten eller i alla fall förfrågan om de vill gå på extrakontroller och att läkarna tar ultraljud trots att det låter bra.

– Hade läkarna bara gjort ett ultraljud så hade vi förmodligen haft en fullt frisk dotter idag, säger hon.

Till alla gravida vill Amanda säga att hon tycker man ska lita på sin magkänsla, man ska stå på sig när man åker in på kontroller.

– Jag tror att mammor känner när något verkligen är fel, säger hon.

Amanda och Jerker bestämde sig snabbt att försöka bli gravida igen. Amanda hade en plan att fria till Jerker med hjälp av en scrapbook med bilder från deras förhållande – där näst sista sidan skulle vara en ring, och sista sidan skulle vara graviditetstest. Planen var att Amanda skulle göra det här samma dag som det var urnsättning för deras Signe – men graviditetetstestet visade negativt.

– Jag kände att jag fick köra på plan B helt enkelt, jag friande ändå, utan graviditetstestet. Hela den dagen var så fin, fint väder, vi hade urnsättning för vår Signe och vi var nyförlovade, säger hon.


Men sedan fick de glädjebeskedet – 26 oktober plussade hon på graviditetstestet.

Om några veckor väntas lillebror komma till världen och Amanda har gått på flera extrakontroller för att hela tiden se att allt är bra.

– Vi var jättelyckliga men ändå var det lite jobbigt. Det är inte vår Signe som kommer, det är någon annan. Men när vi sedan fick reda på att det var en pojke så var det en lättnad, då kändes det mycket bättre. Jag är redan mamma psykiskt, men nu ska jag bli det fysiskt också, säger hon.


Läs även 7 sjuka saker som händer med din kropp när du är gravid

Gilla Modette på Facebook!