Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Killar borde sluta gnälla över att de kallas våldtäktsmän

Dela på Pinterest
KRÖNIKA: är det ett verkligt problem att män generaliseras som våldtäktsmän?

På festival ska man käka langos, bli kär och få minnen för livet. Inte bli våldtagen mitt i publikhavet under en spelning. Just detta har dock skett under tidigare år på Bråvalla. Igår hände det igen och det kommer förmodligen ske många gånger framöver.

Som tjej blir man överöst med smarta anti-våldtäkts-tips innan man åker iväg på en festival. Gå med nycklar i handen, håll koll på dina vänner, gå inte själv, ha alltid en självförsvarsspray nära till hands, överfallsalarm, bälten med krångliga spännen, lär dig självförsvar. Checklistan för festivalsugna tjejer görs lång. Men killarna då? Vad gör de för att minska antalet våldtäkter?

Den frågan ställde Zara Larsson på sin Twitter där hon bland annat skriver: "Vad gör då alla "snälla killar" när tjejer blir våldtagna? Är ni helt enkelt bara för upptagna med att berätta hur snälla ni är?" Genast drog en viral hatstorm igång med upprörda killar som avsäger sig ansvaret. De vill inte bli generaliserade som våldtäktsmän.

Om jag själv fick välja så hade jag, som en ung tjej på festival, inte velat bli generaliserad som ett våldtäktsoffer heller. Men det blir jag tyvärr när jag ständigt matas med tips och råd om hur jag ska undgå att bli utsatt för en våldtäktsman i folkvimlet.

Så kanske är det dags för killarna att lära sig vad de också kan göra för att inte passa in i rollen man blir tilldelad utifrån generaliseringen. För kanske vore det bra att som kille bli upplyst om att: allt annat än ett ja är ett nej, hålla koll på sina vänner eller kanske också bära ett krångligt spänne på bältet som gör det svårare att få av sig byxorna om de skulle hamna i en situation där en våldtäkt kan ske.

För vi håller med Zara: "Det är inte fucking jobbigt att blir generaliserad. Det är jobbigt att känna sig osäker på en festival där man ska ha kul och njuta."

Vill du få din krönika publicerad på Modette? Skicka in den till redaktionen@modette.se.
Bildkälla:
Zara Larsson

Gilla Modette på Facebook!