Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Karriärhetsen är lika farlig för unga som kroppshetsen

Dela på Pinterest
KRÖNIKA: Modettes redaktör Sara Lund skriver att kropphetsen byts ut mot en sjuk karriärhets – och att båda är lika farliga för unga.

Äntligen ser vi en normbrytande trend bland influencers, på sociala medier och i nyhetsartiklar – kroppshetsen försvinner mer och mer i det offentliga rummet.

En känd profil som tipsar om bantningskurer på Instagram dissas. En influencer som skriver om hur du snabbast och lättast går ner i vikt möter kritikstorm. Och löpsedlar med rubriker som "Sanna förlorade 30 kilo på en månad" blir virala – i en negativ mening.

Det märks att fler och fler faktiskt tänker på vilka bilder de lägger ut, vad de skriver om och vilka produkter de tipsar om. Influencers vill inte bidra till sjuka kroppsideal och kroppshets. Flera har äntligen förstått att unga inte behöver det.

Det är en lång väg kvar, men äntligen går det åt rätt håll, sakta men säkert.

Men, medan kroppshetsen avtagit, ja, då har i stället karriärhetsen ökat.

Du ska välja rätt utbildning, söka obetalda praktikplatser, prioritera jobbet framför annat och framför allt – du ska ha ett fullspäckat schema. 

För plötsligt är det trendigt att ha sjukt mycket att göra. Kalendern ska vara helt fullbokad, mejlen överfylld och du ska inte ha tid för varken serier, sovmorgnar eller relationer.

Och den trenden är inte hälsosam. Faktum är att den är minst lika farlig som kroppshetsen.

Överallt läser vi om hur vi lyckas i karriären, om hur vi måste våga tro på oss själva, hur vi får drömjobbet och hur vi måste armbåga oss fram i karriärsdjungeln.

Ett jobb på Ica räcker inte längre. Du ska designa din egen kollektion, jobba i New York eller vara chef på ett fett bolag. Du ska hela tiden klättra uppåt för att bli så creddig som möjligt.

Och ja, för vissa passar den livsstilen – ett tag.

Men den passar inte en 15-åring som sitter och läser sina förebilders bloggar. 

Det bidrar till en livsstil som kommer få hen att gå in i väggen förr eller senare. En livsstil minst lika farlig som att sträva efter sjuka kroppsideal.


Om skribenten:

Sara Lund är redaktionellt ansvarig på Modette.se. Läs fler av hennes krönikor här:

Tjejer, bry er inte om han säger nej – tjata tills han vill ha dig

Carlings t-shirts för män är det vidrigaste jag sett

Du som sitter i kassan på Ica – du suger på ditt jobb

Tack TV4 för att ni visade det här på bästa sändningstid