Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Så här går det till när man adopterar ett barn internationellt

Dela på Pinterest
Har du funderat på att adoptera? Här berättar vi mer ingående om hur man adopterar ett barn.

Innan adoptionen

Innan du adopterar ett barn från ett annat land finns det vissa saker du som sökande behöver göra. Det första du måste göra är att ansöka om godkännande från socialnämnden.

Medan du väntar på godkännandet kan du ställa dig i kö i olika adoptionsorganisationer. Det är adoptionsorganisationen som har all information om vilka barn som kan adopteras.

Pojke som gungarBildkälla: Pexels.

Alla som vill adoptera måste gå en föräldrautbildning. Utbildningen ska informera om adopterade barn och deras behov. Den ska också informera dig om hur adoptionsprocessen går till och vilket stöd du kan få efter adoptionen.

Socialtjänsten kommer att starta en medgivandeutredning och det är den som ligger till grund för om du får adoptera eller inte. Utredningsrapporten kommer även att användas som din presentation när ansöker till ursprungslandet. 

I utredningen kollar de på allt från läkarintyg och hälsotillstånd till livsåskådning, sociala nätverk och ekonomi.

Adopterad bebisBildkälla: Pexels.

Lagar, riktlinjer och kostnader

Enligt svensk lag får inte personer under 25 år adoptera barn om det inte skulle finnas en speciell anledning. I lagen finns det ingen övre åldersgräns, men det finns riktlinjer om att det inte ska vara för stor åldersskillnad mellan barn och föräldrar. 

En annan riktlinje är att personer som vill adoptera inte ska vara äldre än 42 år när de ansöker om godkännande. 

Det är viktigt att komma ihåg att det inte är gratis att adoptera. Vad en adoption kostar beror mycket på landet man adopterar från. 

Två barnBildkälla: Pexels.

Adoptionsprocessen

Adoptionsorganisationen är din främsta kontakt under adoptionsprocessen. De har kontakten med ursprungsländerna, vet vilka krav de har och hjälper dig genom adoptionsprocessen. 

Därefter skickas din ansökan iväg till ursprungslandet. Hur lång tid det tar att bli sammanförd med ett barn varierar beroende på ursprungslandet. 

När du blivit vald som tänkbar förälder till ett barn berättar adoptionsorganisationen om barnet. Informationen är oftast barnets namn, ålder, kön och liknande. Därefter måste socialnämnden ge ytterligare ett godkännande för om adoptionen får fortsätta.

En flickaBildkälla: Pexels.

Adoptionsresan

Sen är det dags att åka till ursprungslandet. Hur länge du är där varierar mellan en vecka och upp mot åtta månader. Ditt första möte med barnet kan gå till på olika sätt beroende på ursprungslandet – det är inte säkert att du får ta hand om barnet direkt. Efter adoptionsresan är ni redo att åka hem!

All information om adoption är från Myndigheten för familjerätt och föräldrastöd.

Mer:

Barnen måste stå i fokus när det kommer till adoptioner

Hon filmade hela förlossningen – nu gör klippet succé

Gilla Modette på Facebook!