Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Så tjänar du pengar på din blogg – fyra smarta tips

Dela på Pinterest
Drömmer du om att kunna jobba som bloggare? Här är några tips till dig som vill tjäna pengar på din blogg!

Du behöver inte ha en stor blogg med tiotusentals läsare om dagen, för att kunna tjäna pengar på den. Här är fyra vägar att gå för dig som vill utveckla din blogg till en business, eller bara tjäna lite extra pengar.


1. Gör samarbeten


Kontakta företag som du gillar och fråga om de vill göra ett samarbete. Tänk på att företaget ska passa bra ihop med din blogg och ditt personliga varumärke. 


Ett exempel på samarbete kan vara att du som bloggare i ett inlägg ska göra reklam för en produkt och erbjuda dina läsare en rabattkod.

Kom ihåg att alltid tydligt märka ut vilka inlägg som är samarbeten, för att inte bryta mot marknadsföringslagen.


Ersättningen för samarbeten är olika beroende på hur många läsare du når ut till, läsarnas engagemang, samarbetets syfte och relevans, samt vilket företag du arbetar med.

2. Blogga hos en portal


Har du en intressant blogg med bra innehåll kan du själv höra av dig till bloggportaler och fråga vad som krävs för att få blogga hos dem.


Bloggar du för en portal ingår du ett avtal precis som på vilken arbetsplats som helst. Du får ut en månadslön för att du bloggar och samtidigt drar in trafik till sajten. Det är vanligt att lönen baseras på annonsvisningar, alltså antalet besökare på din blogg. 


En fördel med att ligga på en bloggportal är att du får ut en månadslön, samt att säljavdelningen på portalen kan hjälpa dig hitta samarbeten som passar dig och ditt varumärke. 

3. Använd affiliatelänkar

Om du är 18 år eller äldre, kan du som bloggare enkelt tjäna pengar genom affiliatelänkar. Även här ska du vara noga med att i inlägget märka ut att det förekommer en affiliatelänk. 

Ett affiliatesajt är en sajt som samlar länkar från annonsörer, som du som bloggare länkar till i dina inlägg, och i sin tur får betalt för.

Om du exempelvis ska skriva ett inlägg och tipsa om din favoritmascara, kan du registrera dig hos en affiliatesajt, hitta en affiliatelänk från ett företag som säljer mascaran och lägga in länken i ditt inlägg.


När dina besökare sedan klickar på din länk eller köper produkten inom 30 dagar, får du provision, alltså en liten summa betalt per klick eller såld vara.

Enligt svensk lag måste du skatta på din inkomst, och när det kommer till affiliate, kan du som privatperson välja en affiliatesajt där skatter och arbetsgivaravgifter dras automatiskt från dina utbetalningar. Affiliatesajten gör det åt dig och du slipper själv rapportera in det till Skatteverket.

4. Fakturera utan att ha eget företag

Att ha ett eget företag är inte ett krav för att kunna tjäna pengar på sin blogg. Idag finns det många olika företag som kan hjälpa dig med fakturering, skatter och utbetalning av lön om du inte har eget företag. Det gör att du kan lägga fullt fokus på det du är bra på!

Kolla in videon ovan för att få tips på bland annat affiliatesajter och faktureringsföretag.

Läs mer: 
7 tips till hur du blir nästa bloggstjärna
Nybörjarguide: 9 tips till dig som vill starta blogg

Gilla Modette på facebook!