Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Det här händer om du röker när du är gravid

Dela på Pinterest
Gravid och rökare? Ja, då borde du läsa det här.

Röka under graviditeten är något som har diskuterats mycket och flera anser att det är fel – då det är skadligt – medan andra menar att det inte är farligt alls.

Så, hur ligger det till egentligen? Vad händer om du röker som gravid?


Tobak innehåller skadliga ämnen och dessa ämnen passerar över till fostret om du röker eller snusar när du är gravid. Fostret i magen kan till och med få i sig större mängd nikotin och kolmonoxid än du själv. 

Att röka kan även bidra till att du får komplikationer under graviditeten. Fostret får i sig kolmonoxid, som är en giftig gas som bidrar till att blodet inte får lika mycket syre.

Nikotinen som finns i cigarretter gör även att blodet i din livmoder och moderkakan inte flödar lika bra, vilket i sin tur leder till att fostret kan få mindre syre och näring – något som kan bidra till att barnet växer sämre och väger mindre vid födseln.


Förutom det så kan rökning under graviditet även bidra till att förlossningen startar för tidigt, moderkakan kan lossna för tidigt och du har en ökad risk att få missfall och barnet har en ökad risk att dö i plötsligt spädbarnsdöd, enligt Vårdguiden.

Så, är du gravid och rökare? Sök hjälp för att sluta röka – klicka här för att få hjälp.

Läs även vad som händer om du dricker alkohol när du är gravid här.

Mer:

Amanda, 23, förlorade sin dotter i magen – det här vill hon säga till andra gravida

Därför får du blekta fläckar i trosorna

Gilla Modette på Facebook!