Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Unga tjejer behöver inte mer press på sig själva

1 av 1

Dela på Pinterest
KRÖNIKA: Isabelle Burlin skriver om hur unga tjejer påverkas av den press som sociala medier bidrar till.

Det är så himla viktigt att stanna upp och reflektera över vad vi följer på sociala medier och hur det faktiskt påverkar oss. Idag är det är extremt lätt att måla upp en bild av hur vi borde vara genom de konton vi följer. 


Det är precis som att vi undermedvetet skapar en illusion av den ”perfekta människan” som vi sedan jämför oss med. Och när vi sedan inte når upp till de förväntningar vi har på oss själva, blir vi besvikna, känner oss misslyckade och dåliga.


Det som postas på sociala medier idag signalerar att vi förväntas ha allt.


Vi ska ha vältränade kroppar, stor rumpa, fylliga bröst, och samtidigt ska vi också ha en slank kropp. Sexpacket på magen ska finnas där och huden ska inte vecka sig när vi sitter ned. Håret ska vara långt och tjockt, med perfekt styling. För att inte tala om hyn, som förväntas vara felfri. Vi ska både vara framgångsrika i skolan och på jobbet. Tjäna extremt mycket pengar och gärna i så ung ålder som möjligt. Det bör också vara en självklarhet att vi ska ha råd med märkesväskor och dyra kläder, till alla dagens outfits. 


När vädret i Sverige blir tråkigt ska vi packa våra resväskor och dra iväg på spontanresor till lyxiga semesterorter. Kanske Franska Rivieran? Där ska vi sippa på otaliga glas champagne, äta fantastiska luncher och middagar med våra vänner, och shoppa i de stora lyxiga modehusen.


På våra semestrar ska vi åka ut på havet med lyxyachter, så att vi får till den där snygga solbrännan och samtidigt kan simma med delfiner. Vi ska också ha varsin partner som vi är superkära i och lyckliga med, och som vi aldrig någonsin bråkar med. Lägenheten (för ja, givetvis ska vi ha en sån också) ska vara stor, inredd med fina möbler och alltid vara välstädad. 


Det är inte så konstigt att vi ständigt känner stress och prestationsångest över oss själva och våra liv, när vi ständigt jämför oss med den där ”perfekta människan” vi målar upp och matas med. 


Det är därför extremt viktigt att rensa sitt flöde då och då från sådant vi inte mår bra av. Avfölj det som ger dig prestations- och framtidsångest, det är inte värt det, hur fina bilder det än må vara. Självklart ska var och en få följa precis vad man vill på sociala medier, men ha i åtanke att det ofta bara är den bästa sidan av något som visas upp, samt att många bilder är retuscherade. 


Ta reda på vad som är viktigt för Dig och vad Du mår bra av. Följ dina drömmar, inspireras gärna av andra, men låt dig inte påverkas för mycket av alla yttre omständigheter och det du ser på sociala medier.


Det är ingen idé att sträva efter att bli som den där ”perfekta människan”, för en sådan existerar bara i våra huvuden, och inte i verkligheten. Glöm aldrig det.

Mer om skribenten:
Isabelle Burlin är 23 år och praktiserar på Nyheter24. Här hittar ni hennes blogg.

Gilla Modette på Facebook!