Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Ett jobb innebär ansvar – det är dags att Influencers förstår det

Dela på Pinterest
KRÖNIKA: Modettes redaktör Lisa Olsson benar ut vad en Influencer faktiskt jobbar med – och vad de har för ansvar.

Idag snackar alla om Influencers. Den nya, heta yrkesgruppen som kan tjäna flera tiotusentals kronor på en Instagram bild.

"Hur fan då?" frågar sig den äldre generationen. Men genom att skapa en relation till sina följare så får du ett stort inflytande och du kan då påverka dem till att exempelvis köpa en viss produkt, engagera sig i politiska frågor och bryta samhällsnormer. 

Alla har dock inte revolutionerande ambitioner med sitt stora inflytande. Vissa har inte ens kämpat för att få det, det har bara blivit så. De var populära på sociala medier och helt plötsligt medför det mycket pengar, stor makt – och folk som ställer krav på hur de ska bete sig som förebilder.

Ibland blir den pressen för stor och dessa influencers ryter ifrån med motiveringen att de aldrig har bett om att vara förebilder, och kontrar med att alla ansvarar för sin egen självkänsla. 

Jag kan hålla med dem i många lägen, folk måste sluta kritisera varje steg de tar. De är ju faktiskt bara människor de också!

Men, det går inte att förneka att Influencers påverkar, det är ju just för att de påverkar som de kan ta 50 000 kronor för att visa upp en produkt på sin Instagram. Att påverka folk är ju deras jobb – och jo, det kommer med ansvar. 

Du behöver inte vara Heliga_Birgitta.96 på Instagram, men lägg en extra tanke på hur du påverkar dina följare innan du lägger upp något du vet triggar och sätter press. Att ge dina följare bra inflytande är faktiskt ditt jobb.

Mer om skribenten: Lisa Olsson jobbar som redaktör på Modette.se, läs fler av hennes krönikor nedan.

Killar borde sluta gnälla att de kallas våldtäktsmän

Men H&M, hur ska ni krossa idealen när ni gör så här?

Gilla Modette på Facebook!