Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Nu berättar svenska kända män om övergeppen de själva begått

no title
Dela på Pinterest
Efter den stora #MeToo kampanjen där kvinnor berättade om sexuella övergrepp så har nu flera män svarat på varför de begått övergrepp.

Under de senaste dagarna har internet svämmats över av hashtagen #MeToo, som kvinnor delar om de har blivit utsatta för sexuella övergrepp eller trakasserier.

Anledningen till att den delats så flitigt är såklart av den tragiska anledningen att nästan alla kvinnor någon gång blivit utsatta för detta. En fråga som väckts i efterhand är hur det kan vara så att alla känner en kvinna som blivit utsatt, men ingen kille som begått övergrepp.

Många har velat få svar från killar och män, och nu bryter flera kända män tystnaden och svarar med "I have" i syfte av att träda fram och erkänna att de själva är en av alla män som utsatt kvinnor för sexuella övergrepp och trakasserier.

En av männen som trädit fram är Musse Hasslevall, känd kampsportsprofil och programledare. I ett inlägg på Instagram skriver han om ett minne där han antastade sin flickvän. 


"Hon var den första kvinnan jag flyttade ihop med. Vi stod i köket och lagade mat. Plötsligt säger hon: ”Jag vill inte att du tafsar på mig”. Minns inte idag exakt vad jag hade gjort men tafsa var exakt vad jag gjorde. Minns dock tydligt min egen reaktion: ”Vad menar du? Vi är ju ihop...”. Jag kände mig kränkt. Kränkt för att min flickvän hade sagt ifrån när jag egentligen hade kränkt henne", skriver Musse i ett inlägg på Instagram och förklarar att detta tyvärr varken var hans första, eller sista övertramp.

Även författaren och poddaren Manne Forsberg har gått ut och berättat om hur han kränkt och skrämt kvinnor med sin sexualitet.


Förutom att beskriva de gångerna han kränkt kvinnor på olika sätt så berättar han även om varför han tror att han betett sig som han gjort.

"1. Svajig moralisk kompass. Jag tyckte att min längtan efter att få ta på någons kropp vägde tyngre än den personens rätt att själv bestämma över sin kropp.
2. Mansrollen. Jag fick lära mig att killar har en stark och explosiv sexualitet och att det var okej, till och med önskvärt, att väldigt ihärdigt söka utlopp. 'Kärlek börjar med bråkä sa folk på dagis om man drog en tjej i håret. Om en pojke tvångspussade en flicka tyckte vuxenvärlden i allmänhet att det var jättesött. På högstadiet stoppade vuxenvärlden huvudet i sanden dels eftersom "killar har gjort så i alla tider" och dels för att det var så jobbigt att prata om sexualitet, respekt och ömsesidighet.", skriver Manne i Inlägget.

Mannes poddkollega, Nisse Edwall, har också delat med sig om hans beteende.


"Pussandet utvecklades till hångel som sen utvecklades till sex. Men stämningen av att det fortfarande handlade om att jaga, tafsa och liksom försöka roffa åt sig så mycket man kunde var liksom kvar", skriver Nisse.

Se hur "MeToo" kampanjen startade i spelaren ovan.

Mer:

7 saker som är sexuella trakasserier – som aldrig är okej

Här är svenska kändisarnas berättelse om #MeToo

Därför skriver alla "#MeToo" just nu

Jag hoppas ni skäms varje gång ni sagt att kvinnor överrreagerar

Gilla Modette på Facebook!