Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Så många våldtäkter anmäldes förra året – och så många dömdes

Dela på Pinterest
Tusentals personer anmäler våldtäkter varje år – men hur många döms egentligen? Det har vi tagit reda på.

MeToo-kampanjen fortsätter och hela våra flöden har under de senaste dagarna exploderat med historier om sexuella övergrepp, trakasserier, våldtäkter och ofredande.

Flera kvinnor har för första gången vågat berätta vad de varit med om och några av dem hänger även ut männen med namn. Kampanjen visar att sexuella övergrepp är ett samhällsproblem – och att vi måste göra något åt det.

Vänner, bekanta, kollegor och kända profiler har valt att berätta vad de själva gått igenom och även vissa offentliga män har gått ut och bett om ursäkt för övergrepp de själva begått.

Men, hur vanligt är egentligen våldtäkt i Sverige? Och hur många döms för våldtäkt?


Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäls tusentals våldtäkter varje år. Betydligt fler kvinnor än män är drabbade och det är kvinnor i åldern 16-24 som är mest utsatta

Under 2016 anmäldes 6 720 våldtäkter, där 96 % av offren var kvinnor. 

Men hur många dömdes för våldtäkt under samma år? 

Jo, endast 171 personer, enligt statistik från Brå. En siffra som både är skrämmande och förjävlig på samma gång. 

Dessa 171 personer behöver inte nödvändigtvis vara en del av de 6 720 våldtäkter som anmäldes samma år, då en rättsprocess kan pågå under en längre tid och över ett årsskifte, så siffrorna behöver nödvändigtvis inte kopplas samman.

Men det slutar tyvärr inte där, mörkerantalet är stort då flera inte väljer eller vågar att anmäla. Det innebär att det är betydligt fler än 6 720 våldtäkter som sker varje år – egentligen.

Mer:

Jag hoppas ni skäms över varje gång ni sagt att kvinnor överreagerar

Därför skriver alla #metoo just nu

Gilla Modette på Facebook!