Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Säger du de här orden ofta? Då kan det betyda att du är stressad

Dela på Pinterest
Enligt en studie finns det vissa ord vi börjar använda mer när vi är stressad, och det handlar inte om svordomar eller "eh...".

Det finns flera orsaker till att bli stressad. Det kan handla om jobb, skola, relationer, dålig sömn eller ohälsa. Stress påverkar oss på flera sätt och ibland kan den även bli skadlig.

När vi blir stressade så kan vi börja prata fortare, med skakig röst eller bli tysta – det är ofta individuellt hur vi reagerar. Men, enligt Matthias Mehl, professor i psykologi, så finns det en koppling mellan ordval och stress.

Han har studerat 143 frivilliga personer (i USA) där de blev inspelade under två dagar, och han märkte att det var vissa ord personerna började använda mer när de blev stressade.

Det var inte svordomar som vi kanske kan tro, utan det var något annat.

Han säger att människor börjar använda mer adjektiv, alltså beskrivande ord, och adverb (så som verkligen och oerhört) när stresspulsen drar upp. 


En annan detalj han upptäckte var att personerna var mindre benägna att prata om flera personer, alltså en tredje part som "de" eller "deras", något som förmodligen beror på att man är så upptagen med sig själv när man är stressad, skriver Nature.

Så, snackar du ofta om dig själv och använder ord som verkligen, oerhört, fantastiskt eller andra beskrivande ord? Ja, då kanske du är lite stressad helt enkelt.

Mer:

Därför svettas du när du är nervös - och så undviker du det

Gilla Modette på Facebook!