Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

6 män vi sa hej då till under 2017

Dela på Pinterest
Metoo, feminism och en jäkla massa girlpower kommer alltid symbolisera 2017 som året vi sa hej då till mansgrisar.

1. Män som anklagas för våldtäkt men kallar sina handlingar för "Tölpiga"

En av höstens stora nyheter var Cissi Wallins anklagelser mot Fredrik Virtanen. Hon hävdade att Fredrik drogat och våldtagit henne för flera år sedan och efter det så trillade flera anklagelser in mot Fredrik. Efter veckor av krav på svar så talade han ut i en intervju med Aftonbladet, som han fortfarande är anställd av. Där nekade han till anklagelserna och berättade att han kan ha betett sig tölpigt – inte okej.

Fredrik Virtanen, Metoo

2. Män som inte vill prata om sexistiska kommentarer då det "förstör stämningen"

Flera reagerade på när Fotbollsstjärnan Mikael Lustig skrek "jävla fittor" efter Sverigematchen mot Italien. I SVT:s morgonsoffa var redaktionen rädda för att förstöra den festliga stämningen genom att ta upp händelsen. Grejen är bara den att det inte är den som påpekar och säger ifrån som förstör "stämningen" utan stämningen sabbades redan av personen som skrek "jävla fittor".

3. Manliga kollegor som tar sig rätten att tafsa på kvinnor

Tidigare i höstas kom det fram att Martin Timell taffsat på en kvinnlig kollega i en badtunna. Det var en av alla händelser som satte igång stora vågor inom alla branscher där kvinnor trädde fram och berättade om hur de blivit utsatta för sexim, förtryck och övergrepp på sina arbetsplatser. År 2017 sa vi hejdå till alla män som gör så här.

Martin Timell, Metoo

4. Och alla de männen som ser på och håller käften

Alla de männen som satt i badtunnan med Martin och den kvinnliga kollegan kunde sagt ifrån redan då, men istället höll de käften – och de var långt ifrån ensamma om att göra det.

5. Män som sprider kvinnohat i sina sociala kanaler – men fortfarande får ta stor plats i tv-rutan

Alexander Bard har den senaste tiden haft fullt upp på Twitter och hunnit kalla kvinnor som stått upp för sig själva under #metoo för lögnare, samt gett artisten Zara Larsson en känga. Trots att han luftar allt förakt mot olika kvinnor så sitter han ändå i juryn till TV4s storsatsning Talang – på bästa sändningstid.

Alexander Bards tweet om Metoo
Alexander Bards tweet om Zara Larsson

6. Män anser sig själva vara feminister – men gång på gång upplevs som kränkande av kvinnor

En svensk komiker, uttalad feminist och antirasist, utreds nu för två våldtäktsfall och ett fall av sexuellt ofredande. Inte så jättefeministiska värderingar trots allt med andra ord.

Vi kommer helt enkelt inte godta det här längre. 2017 var året vi fick nog, satte ner foten och visade att det här inte är okej. Nu säger vi hej då till alla män som vi nämnt ovan och till alla andra män som inte blivit namngivna i media, men som nu ändå fått stå tillsvars för sina handlingar. Hej då.

Mer:

Glöm sideboob, underboob och nipples – här är nya trenden som tar över 2018

Gilla Modette på Facebook!