Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Pär Engsheden: "Inga haggor till kunder, tack"

1 av 5

Modell i klänning designad av Pär, ELLE-galan 2011.

2 av 5

Modell i klänning designad av Pär, ELLE-galan 2011.

3 av 5

Modell i klänning designad av Pär, ELLE-galan 2011.

4 av 5

Pär med sin gamla kursare Cia Jansson.

5 av 5

Pär Engsheden.

Dela på Pinterest
Hovdesignern Pär Engsheden gjorde kronprinsessan Victoria till brud i somras.

Pär Engsheden fick under fredagen ta emot "Årets Hederspris" på ELLE-galan, efter ett framgångsrikt år bakom sig. Det mest uppmärksammade designuppdraget var inget mindre än det med kronprinsessans bröllopsklänning. Modette.se mötte designern över en pratstund.

- Jaha, ni kommer från Modette, vad kul! Modette behövs verkligen här i Sverige.

Tack så mycket. Det stod i ett pressmeddelande att du firar 20 år i branschen. Vad hände för 20 år sedan?

- Är det sant, stod det så? Oj. Ja men okej, för 20 år sedan tog jag min examen på Beckmans Designhögskola. Blev ett startskott i min karriär. Sedan dess rullade allting bara på. Detta var år 1991, ni på Modette var nog inte ens födda då.

Stämmer delvis! Hur fick du reda på att du vunnit detta pris?

- Jag var hemma och hörde att telefonen ringde. Trodde det var min agent som ringde för att skälla ut mig. Ville först inte svara, men tänkte sedan att det var lika bra att bita i det sura äpplet. Vilken glad överraskning jag fick!

Vad inspirerar dig i din design?

- Jättesvår fråga. Det är viktigt att ha trevliga kunder som man har bra personkemi med. Inga haggor, tack. Inga bitchiga och inga vidriga heller. Blir så dumt om man ska tvinga fram skapandet. Där har jag en stor fördel med att ha så lång tid bakom mig i branschen - jag kan tacka nej till de jobben som inte passar mig. I stället föreslår jag någon annan designer som jag tror passar bättre.

Hur skulle du vilja beskriva din stil?

- Just nu är den väldigt neutral. Det beror dels på att jag inte har tid att lägga ner så mycket engagemang på den och dels på att jag inte vill skrämma bort mina kunder med galna utstyrslar. När jag var yngre klädde jag mig däremot väldigt experimentellt.

Vad är det för t-shirt du har på dig nu då?

- Du tycker att den är ful, utbrister Pär snabbt, samtidigt som han försöker gömma t-shirten med dödskallemotiv med sina händer.

När jag svarar att den tvärtom är väldigt fin brister han ut i det smittsamma och lättade skrattet nummer 23 i ordningen.

- Tack! Den kommer från Misfit, om du vet vad det är för märke? Tänkte att den passar bra för dagens mood. Sätter prägeln. Lite hiphop.

- Sådana här intervjuer är ändå rätt okej. Det värsta jag vet är arbetsintervjuer. Tur att man slipper sådana.

VIDEO: Kronprinsessan säger "ja" till sin Daniel i Pärs kreation