Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Torsdagsintervju med Michaela Forni

Michaela Forni
1 av 2

Michaela Forni

Michaela Forni
2 av 2

Michaela Forni

Dela på Pinterest
Jag fick möjligheten att komma hem till Michaela Forni. Att komma hem till henne är en upplevelse i sig. Det första man möts av är två stycken stora hyllor som är fyllda med skor, är väl varje tjejs dröm. Det är ett harmoniskt och välorganiserat hem med möbler som verkligen är personliga, det är en härlig mix där betongbord möter vitt, mjukt och svenskt tenn.

Hur började hela din resa?

- Den började när jag skrev mitt första blogginlägg. Då var jag 14 år. Det var en helg när alla mina vänner skulle åka till Hultsfred men jag fick inte följa med för mina föräldrar. De tyckte att jag var för ung. Så jag satt hemma alldeles ensam och hade tråkigt när alla mina vänner var på Hultsfred. Helt plötsligt såg jag en annons om att man kunde blogga, d.v.s. skriva en nätdagbok. Jag hade tidigare skrivit en annan slags "nätdagbok" på Playahead, innan hela blogg-grejen startade. Min blogg var mer som en dagbok för mig själv. Man kan säga att jag hade en modeblogg redan då, men man kan inte jämföra modebloggarna då och nu. Då var ju bilderna tagna i spegeln med korniga resultat och det såg inte alls lika bra ut som det gör idag. Min stora idol på den tiden var Nicole Richie. När jag fyllde 18 gjorde jag slut med min första pojkvän som jag hade ett förhållande med i fyra år och i samma veva utvecklade jag ett behov att skriva. Jag valde bloggen som kanal för att få ut känslorna. Och efter att jag skrivit känslorelaterade texter regelbundet i ett eller två år frågade mina läsare om jag kunde sammanföra allt till en bok. Jag satte ihop 50 texter från bloggen och tio stycken opublicerade texter samt en text som en läsare till mig skrivit. 

Mycket som jag gjort och jobbat med har hänt tack vare min blogg. Mitt jobb på Devote fick jag dels för att jag hade en stor blogg och var moderedaktör på Nöjesguiden. Då hade jag jobbat som skribent i två års tid och varit väldigt delaktig i bloggvärlden under många år. Då får man stor kännedom samtidigt som jag har haft flera år på mig att utveckla mitt sätt att skriva på. Det är världens absolut roligaste jobb!

Vart kommer ditt stora modeintresse ifrån?

- Det började i tonåren som för många andra, när man börjar bry sig om hur man ser ut. Du hittar stilikoner och folk som inspirerar dig och någonstans där blir det roligt och viktigt hur man klär sig. Det var på något sätt där som det börja växa fram. Jag har haft ett stort intresse för kläder sedan jag var liten, det beror nog på att kvinnorna på min fars sida också är väldigt intresserade av kläder. Min farmor har klätt mig i märkeskläder sedan jag kom till världen, det första jag fick av henne var en YSL-mössa. I och med att jag började skriva en modeblogg så växte det också allt eftersom jag blev en del av branschen. Sedan valde jag att läsa modevetenskap, vilket fick mig att inse att det här var något jag verkligen tyckte om. 


Finns det några för samt nackdelar med att blogga?
 

 - Jag älskar att blogga! Jag har ju bloggat sedan jag var 14 år. Och fördelarna är självklart vad det gett mig karriärmässigt - chansen att jobba med något som jag absolut älskar. Och människorna som jag lärt känna i och med bloggen. Jag har träffat så fina människor på vägen, vilket kanske inte hade hänt annars. Nackdelar - det är en ständig stress. En bloggare kan aldrig ta semester. Innan jag började på Devote.se hade det inte gått en enda dag som jag inte bloggade på 3,5 år! Även om du ligger på en strand i Italien måste du gå upp före alla andra och fixa med bilder och skriva ett inlägg. Den stressen är med mig hela tiden. Det är en grej man får ta med mitt jobb, men folk som tror att det är en dans på röda rosor att blogga har ingen aning om hur mycket tid man lägger ner på det. Bloggen finns med dig dygnet runt, så fort något roligt händer. Det kan vara att du sitter på en trevlig middag och skrattar - då vill man på något sätt stanna det ögonblicket för att ta en bild. Sedan är det inte så trevligt med alla negativa kommentarer som man kan få, man tar åt sig olika mycket beroende på sinnesstämningen, dag och humör. Men har man en dålig dag så är det klart att det svider. Om någon skriver illa om någon jag älskar så blir jag ledsen. Jag tycker det är fruktansvärt. Överlag är allt det positiva med att blogga något som förstärker allt det negativa hundra gånger om. Man lär sig hantera saker och ting för var dag. 


Vad hade du gjort idag ifall du inte bloggat? 

- Om jag inte hade startat en blogg så hade jag nog läst på journalisthögskolan och kreativt skrivande på Södertörn. Något som skulle kunna hjälpa mig att jobba med skrivandet i framtiden. Sedan har jag alltid varit intresserad av att bli svensklärare. 

Hur går du helst klädd?

- I svart! Jag är en extremt svartklädd människa. När jag började jobba som moderedaktör och mode blev en ständig närvaro i ens vardag blev hur jag själv ser ut mindre viktigt. En vanlig dag så har jag på mig svarta tighta jeans, svarta ankelboots eller stövlar, en svart t-shirt, svart kavaj och en svart Chanel-väska!
Finns det något självklart som vi kommer att få se dig bära i höst ? 
Smycken och detaljer i roséguld, svart skinnjacka och ett par höga stövlar. 

Vart finner du din inspiration?  

 - När det gäller jobb så finns det inte något specifikt som inspirerar mig. Jag brukar lägga mig och läsa en tidning, en bok eller bloggar. Tar gärna en promenad efter det och äter en god middag för att kunna smälta alla intryck. Jag får inte inspiration av en speciell sak eller person, jag gillar att ta in olika intryck och känslor. 


Har du några bra karriärtips?

- Jobba hårt, jobba jämt, var extremt social och tappa inte ödmjukheten.
Vad känner du att du utvecklas av ?
Nya erfarenheter på mitt jobb. Att driva ett företags utveckling framåt, att sitta med en plan för år 2013 t.ex. Jag har alltid jobbat väldigt kortsiktigt då jag frilansat och haft mig själv att jobba med. Det är väldigt roligt att lära sig hur man får ett företag att drivas framåt. Sedan har jag en VD som är en otroligt bra mentor som lär mig mycket inom det här och det känner jag utvecklas. Det får jag kickar av! Att känna att man tar in massor av intryck och lärdomar och växer mentalt. 

Slutligen, vart ser du dig själv om tio år? 

- Då hoppas jag att jag jobbar som chefredaktör på något magasin eller digitalt magasin, kanske är VD på något större företag inom media eller så har jag ett eget företag inom mediebranschen.


Vi på Modette.se önskar Michaela ett stort lycka till i framtiden!
Ni läsare har nu chansen att vinna Michaela Fornis bok "En bok om kärlek". Skriv ett skönt mail om vad kärlek är för er. Tävlingen avslutas den 4/10. 

Skicka in ditt bidrag till : Kristina.bliznac@modette.se