Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Intervju med Rohdi Heintz

Rohdi Heintz
1 av 2

Rohdi Heintz

Rohdi Heintz
2 av 2

Rohdi Heintz

Dela på Pinterest
Rhodi Heintz är Project Runway Sveriges motsvarighet till Tim Gunn. Han är designer, med utbildning från ärevördiga Textil Institutet, och tillhör en av de stora svenska modelegenderna. Rohdi gjorde succé som modeskapare i hela världen under 1960-talet och var med och skapade unisexmodet. Rohdi vann även den allra första Guldknappen 1982.

Hur börja din karriär?

- Min historia är ganska lång men om jag ska dra den lite kort så började det med att jag studerade design i Borås, sedan börja jag arbeta på ett stort modevaruhus i Göteborg där jag som 20 åring släppte min allra första kollektion. Efter tre år så blev jag chefsdesigner.  Blev internationell efter det och man kunde se designsamarbeten med mig på bland annat Barneys och Bloomingdales. Jag var under 60-talet med och lansera mini, medi och maxi trenden. Under 80talet  så blev jag uppringd av Björn Borg och skrev kontrakt för att börja designa för dom, men jag arbetade samtidigt med min egna kollektion vid sidan av. 


Project Runway Sverige är ett väldigt bra sätt att uppmärksamma "nya" förmågor och kreatörer, hur kan vi i Sverige bli bättre på det?

- Programmet kommer att kunna inspirera andra människor att vilja kämpa mer och i slutändan är det du som person som det hela handlar om. Du måste kunna marknadsföra dig själv. 


Hur kommer det sig att du valde att delta i Project Runway?

- Jag blev till en början tillfrågad, det hela förvånade mig och jag bad att få tänka på det. Vi gjorde sedan en provfilmning och efter det bestämde jag mig för att ställa upp.

Slutligen Rohdi, har du några bra karriärtips som du kan dela med dig av?

- Tro på det du gör, var målmedveten och att man i tidig ålder vågar utbilda sig.