Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Denise: "Jag älskar gamla kläder"

undefined
1 av 6

undefined

undefined
2 av 6

undefined

undefined
3 av 6

undefined

undefined
4 av 6

undefined

undefined
5 av 6

undefined

undefined
6 av 6

undefined

Dela på Pinterest
Ebba Zingmark intervjuar Denise Leandersson. Den 22-åriga vintage-fantasten och eldsjälen som bland annat ägnar sin lediga tid åt att jobba ideellt för Röda Korset.

Denna vecka är det Umeå Fashion Week och jag har snackat med den i Umeå aktuella vintage-fantasten och eldsjälen Denise Leandersson. Sedan ett år tillbaka ägnar hon stor del av sin lediga tid till att ideellt hjälpa Röda Korset att arrangera modevisningar och event, ordna i butiken och vara modeskribent, parallellt med att hon pluggar till läkare! I veckan, under Umeå Fashion Week, håller hon bland annat i trådarna för en modevisning med uteslutande vintagekläder. Här kan du läsa om hur hon lyckas hinna med allting, vad som driver henne och dessutom avslöjar hon hur man bär sig åt för att hitta de allra bästa vintage-fynden!


Hej Denise! Berätta lite om dig själv!
- Hej finaste Ebba! Jag är en tjej på 22 år som bor i Umeå och älskar gamla kläder. Det gör mig lycklig i magen att rota efter vackra skatter i stora högar av påsar och kartonger. 

Du studerar till läkare samtidigt som du arrangerar event, visningar och volontärjobbar för Röda Korset. Hur hinner du med allting?
- Ja, dels är jag ganska bra på att planera och organisera. Men framför allt så tror jag på att det som jag verkligen brinner för ger mig energi att orka med att hålla ett högt tempo. Att plocka bland snygga skepparjackor, coola cowboyboots och skira silkesblusar och styla ihop outfits till bloggen och visningar är så roligt att jag blir pepp i flera dagar.

När började du intressera dig för second hand-kläder? Hur hamnade du på röda korset?
- Mitt klädintresse grundar sig i utklädningslådan på vinden med farmors gamla kläder från 50-, 60- och 70-talet. Jag började klä mig som jag gör nu för fyra år sedan när jag flyttade till Umeå. Här är det ett väldigt tillåtande mode och jag började klä mig med samma lekfullhet som när jag gick lös i utklädningslådan när jag var liten. Det blir ju så mycket roligare! Då föll det sig också naturligt att börja leta secondhand där utbudet är oändligt och utan regler. Jag hävdar bestämt att det inte behöver vara så stor skillnad på att klä ut sig och klä på sig. 

Jag hamnade på Röda Korset när ungdomsförbundet uppmuntrade min idé att göra en pop-up-shop med lite finare/ trendigare second hand kläder under Umeås förra modevecka. Då kom jag i kontakt med Röda Korsets secondhand-butiker och det blev helt fantastiskt bra! Sen har jag fortsatt att jobba i klädgruppen med att sortera ut fina plagg och accessoarer till vår mindre butik i Umeås centrum och fota och blogga om kläderna.

Hur hittar man de bästa secondhand-fynden?
- Genom att ta god tid på sig, först när du går igenom utbudet och sedan i provrummet. Plocka på dig mycket till att börja med, sålla när du provar. Välj med hjärtat, gillar du kanske mönstret, färgen, modellen eller någon detalj? Bry dig inte om storleksmärkningen, det säger inte så mycket. Kolla på plaggen noga, det kan vara fläckar eller hål som har missats. Tänk lite kreativt när du provar. Behöver byxbenen rullas upp, kjolen kortas eller ärmar klippas av? Kommer en handfull pärlor på kragen förvandla den här vita skjortan till ditt favoritplagg?

Vad har du för planer och mål inför framtiden?
- Jag har många planer för mitt Röda Korset-arbete, just nu är jag mitt inne i planeringen av två happenings till årets upplaga av Umeå Fashion Week. Ett evenemang i butiken och en modevisning som jag är så exalterad över att jag nästan börjar hoppa upp och ner. Senare i höst ska bloggen få ett nytt utséende och vi ska satsa mer på att göra små videoinlägg, det känns väldigt roligt. Mina personliga mål för framtiden är att bli en fantastisk läkare, gifta mig och få en hel drös med ungar som jag kan klä i fina second hand kläder.