Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Exklusiv intervju med Stylein grundaren och designern Elin Nyström

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

Dela på Pinterest
Elin Nyström är grundaren till märket Stylein. Hur kom hon på att starta ett eget märke? Modettes redaktör Kristina Bliznac har träffat henne.

Hur började din resa?

- Jag är en gammal elitgymnast och efter att ha spenderat hela min uppväxt i en gymnastikhall, varit regerande mästarinna i rytmisk gymnastik under en tvåårsperiod och sedan sökt med till OS men inte kom med så jag bestämde mig vid 18 års ålder för att sluta. När jag sedan tog studenten och slutade med gymnastiken hade jag ett stort behov av att frigöra mig från det kontrollerade livet i Sverige och valde att flytta till New York. Tanken var att jag skulle vara där i tre månader, jobba på en bar och hänga runt, men alla sa att jag skulle bli kvar i New York och de hade rätt. Blev förälskad i staden och det var där jag upplevde min kreativa boost. Jag har inte varit den flickan som sytt kläder till mina dockor när jag var liten, utan min värld kretsade kring gymnastiken. Det blev som en chock för mig att befinna mig anonym, ung och ensam utan några som helst framtidsplaner i New York och det var otroligt befriande. Det var där någonstans som en kreativ våg föddes, men jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med den. Jag började fotografera och skissa, hittade även på att jag arbetade som stylist. Började lite senare hjälpa till att assistera stylister och jag hjälpte dem med diverse modejobb. Det var i den miljön som Stylein föddes. Jag kunde känna att man saknade en viss typ av mode att använda i våra inspirationsplåtningar och saknade även en viss typ av mode att bära själv. Jag kände att det hade vart intressant att utveckla mina tankar och idéer och sökte då upp Fashion Institute of Technology, ett design universitet i New York. Jag kom in på skolan efter att ha gjort en portfolio och olika tester. Det var då mitt märkes namn Stylein bildades, för det var så man uttalade stylist och mitt namn Elin på engelska. Jag började läsa alla kreativa kurser i mitt program, både dags och kvällskurser. Hoppade av efter två terminer, var ointresserad av att ta något slags diplom men var mer intresserad av att ta del och lärdom av de kreativa delarna. Var även väldigt ivrig på att börja jobba och testa mina egna vingar. Min första visning hade jag 2001 i New York på en klubb, det var mest på skoj. Jag hade sytt upp alla kreationer i min lägenhet för hand. Efter det kom verkligheten ifatt mig. Jag sov lite, jobba mycket och New Yorks mindre glamorösa baksida kom ikapp mig så då flyttade jag hem till Sverige. Jag kände att jag behövde en grund att stå på. Träffade då Corninne, som driver Corinne & Friends och det var då jag bestämde mig för att göra det här på riktigt. Registrerade en firma och började jobba med att sy alla mina kreationer i en ateljé i Göteborg, och på den vägen är det!

Vad är det svåraste med att jobba som designer?

- Att vara jonglör - jag är inte bara designer utan även grundare, VD och personalansvarig. I min roll är det mer att man måste jonglera så många olika stolar. Jag är fortfarande försäljningschef globalt även om jag har agenter. Det är allt ifrån att åka runt på alla modeveckor och sälja kollektionen till att se till att vara en inspirerande arbetsledare och chef. Jag brinner väldigt mycket för faktumet att ha ett fungerande team och har ett väldigt bra team som jag är stolt över men det är otroligt tidspressande.

Vad skulle du göra idag ifall du inte jobbade som designer?

- Om det inte hade varit något närbesläktat som stylist så skulle jag vara intresserad av att testa på skådespelaryrket.

Vad utmärker er design?

- Jag tror att vi är duktiga på att presentera en enkelhet som fortfarande är intressant. Det enkla kan vara det svåraste, men vi älskar att lämna plats för en personlighet. Det är först när ett plagg klär en kund som det blir riktigt intressant. För mig är det något stort att kunden själv får sätta sin prägel på det, den unika enkelheten.

Vad tycker du om Svenskt mode?

-Jag är väldigt stolt över att vara en del av svenskt mode, det uppskattas otroligt mycket utomlands.

Vart finner du din inspiration?

- Svår fråga. Men för mig handlar det om energier, jag tror att allt är uppbyggt kring det. Som en kreativ person med ett kreativt yrke tror jag att med rätt typ av energier omkring dig så blir du inspirerad och din konst kommer ut. Det kan komma ur möten med människor, kultur, musik eller städer. Allt det där omvandlas till inspiration.

Hur skulle du kunna beskriva dig själv som person?

- Är en kreativ person som är otroligt målinriktad. Orden njuta och lycka präglar väldigt mycket min livsfilosofi, någon form av strävan att njuta och vara lycklig. Efter att jag slutade med gymnastiken så lovade jag mig själv att inte kämpa hårt för något utan att på vägen känna just lycka och att njuta.

Från en sak till en annan - vilken del av ditt utseende lägger du ner mest tid på om du ska på middag eller fest?

- Mitt hår! Jag försöker unna mig att gå till Corinne och tvätta samt föna mitt hår på salongen så ofta jag kan. Ändrar färg nästan en gång i månaden, är inte rädd för att ändra mitt hår när det gäller just färg.

Finns det något som du känner att du inte kan leva utan?

- Min fästman!

Berätta något vi inte vet om dig?

- Jag är extremt dålig på att komma ihåg namn och ansikten på folk vilket jag tycker är jättejobbigt i mitt yrke och det gör att jag väldigt ofta hamnar i konstiga situationer. Jag kallar mig själv för farmor, jag är inne i en sådan period just nu. Har precis köpt ett hus och längtar efter att laga mat och göra andra vanliga "svensson"-sysslor. Jag fixade mitt körkort ganska nyligen, det tog mig ett par år men numer kör jag stolt runt i min Mercedes Benz bil. Allt går bara man vill!

Har du några bra karriärtips som du kan dela med dig av?

- Våga tro och hoppas på att det ska gå. Tro på din vision, dig själv och ditt koncept, lär dig av andra. Man kan gå på många nitar och få nej men man får inte ge upp! Var ihärdig.

Vart kan man köpa dina plagg?

- På Åhléns, NK och vår webshop www.stylein.com. Finns även i utvalda småbutiker runt om i världen.

Slutligen Elin, vart ser du dig själv och Stylein om tio år?

- Stylein är om tio år ett starkt etablerat modemärke både internationellt och nationellt. Vi presenterar troligtvis en stor och bred kollektion med accessoarer och konfektion samt har öppnat upp fler fysiska butiker. Jag själv, hoppas att vi har en stor familj och bor i vårt hus. Kanske har vi ett härligt hus i ett varmt land så vi kan åka dit när mörkret och kylan kryper sig på, så man kan vara lite mer mobil. Man har ju turen att man kan göra så mycket jobb digitalt.