Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fyra starka kvinnor i modebranschen

Gabrielle Bonheur Chanel
1 av 4

Gabrielle Bonheur Chanel

Carin Rodebjer
2 av 4

Carin Rodebjer

Hermine Coyet-Ohlén
3 av 4

Hermine Coyet-Ohlén

Dela på Pinterest
I samband med den internationella kvinnodagen vill vi på Modette lyfta fram fyra starka, drivna och framgångsrika kvinnor inom modebranschen för er att fascineras och inspireras av.
Gabrielle Bonheur Chanel

Modeskaparen Gabrielle Bonheur Chanel, mer känd som Coco Chanel, föddes 19 augusti 1883 i Saumur, Frankrike. Hon är den enda modeskaparen som har funnits med på Time Magazines lista över mest inflytelserika personer under 1900-talet. Tillsammans med Paul Poiret hyllades Chanel för att ha befriat kvinnor från den typiska ”korsett siluetten”. Hon gav världens kvinnor bland annat ”den lilla svarta” och den ikoniska parfymen Chanel No. 5.

Carin Rodebjer
Den svenska modeskaparen, Carin Rodebjer, föddes 27 april 1970 i Klinte på Gotland och driver idag det flerfaldigt prisbelönta klädmärket Rodebjer. Märket är ett av Sveriges mest framstående och har bland annat utnämnts till årets modedesigner av tidningen Elle hela tre gånger.

Hermine Coyet-Ohlén
Som 20-åring började Hermine Coyet-Ohlén praktisera på Bonniers där hon bland annat fick gå en chefutbildning. På ELLE har hon arbetat som redaktionschef, chefredaktör samt förlagsredaktör sedan 1992. Idag är hon chefredaktör för svenska ELLE och i januari 2013 utsågs hon till en av landets viktigaste kommunikatörer av tidningen Resumé för sitt arbete med ELLEs prisvinnande app.

Anna Wintour
Den legendariska chefredaktören Anna Wintour föddes den 3 november 1949 i London. Hon fick sitt första jobb som 15-åring i den inflytelserika butiken Biba och året därpå började hon som praktikant på Harrods. Resten är historia. Hon har tidigare arbetat på Harpers &Queen, Harpers Bazaar och brittiska Vouge men arbetar sedan 1988 som chefredaktör på amerikanska Vouge.


Av: Alice Patrocheva