Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Frida, 27, följde sina drömmar – nu designar hon kläder åt kändisar

Dela på Pinterest
Frida Jonsvens valde att följa sina drömmar. Idag har hon designat klänningar till bland annat Janni Delér.

27-åriga Frida Jonsvens är tjejen som valde att lämna lilla Hudiksvall, i Hälsingland, för att bli designer i Stockholm. Hon har designat klänningar till kändisar som Janni Delér, Annie Lööf, Jessica Almenäs, Alexandra Rapaport och Sanna Nielsen, men anser sig fortfarande vara en relativt ny designer. För Modette berättar Frida om sin väg mot framgång och delar med sig av sina bästa tips för att lyckas och göra karriär.

Vad var det som gjorde att du började med design?

– Jag är uppvuxen i en extremt kreativ och kärleksfull familj. Min mamma är konstnär och har alltid sytt/skapat. Hon sydde mina kläder när jag var liten. Och jag satt förväntansfullt bredvid och ville göra lika som henne. Så det dröjde inte länge förrän jag började sy mina egna kläder. Och pappa är en riktig allt-i-allo. Vi kallar honom "MacGyver". En sån som kan precis allt. Han bygger alltifrån möbler till hus. Och även min mormor och moster är otroligt kreativa människor. Så design och skapande har verkligen alltid funnits i min omgivning. Och är en sån naturlig och självklar del av mitt liv.

Hur skulle du beskriva din designstil?

– Extra allt. Jag arbetar med mycket färg, olika strukturer i tyger och även en hel del print. Min design är så långt ifrån skandinaviskt minimalist du kan komma. "Less is not more", enligt mig.

Vad inspireras du av?

– Jag inspireras av människor som ser det positiva i saker, även fast dom har det tufft själva. Se hur människor vågar ta för sig, tro på sig själva och satsa på sin dröm. Även fast oddsen är emot dom. Det inspirerar mig nått enormt.

Hur har din väg mot framgång sett ut?

– Den har inte varit rak någonstans. Utan det är egentligen det senaste året som jag har börjat satsa till 100%. Då jag bara för 1,5 år sedan satt i rullstol med fruktansvärda nervsmärtor. Och kunde inte gå. Så sen starten har åren kantats av ett flertal ryggoperationer och det har verkligen varit tuffa år fyllda med rehab. Men allt detta har bara gjort mig starkare. Det är verkligen så att vad som inte dödar dig, härdar dig. Och gör dig starkare. Starkare än vad du någonsin trodde du kunnat bli.

Vad var din största utmaning som ny designer?

– Jag anser mig fortfarande som en "ny designer". Och jag möts av utmaningar varje dag. Men den allra största utmaningen i början av en karriär är väl just att nå ut med sitt budskap. Och där är goda kontakter a och o. Så att skapa ett gediget kontaktnät är både svårast och viktigast tror jag. För att det i sin tur generera i en stabil kundkrets.

Vad är dina bästa karriärstips för att lyckas?

– Att ha mycket tålamod. Ingenting kommer av sig själv. Och vägen till målet kan oftast bli lite längre och krångligare än vad man först trodde. Då gäller det att ha just tålamod.


Bildkälla: Janni Delér Frida Jonsvens