Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Annika testade jeans på H&M – nu rasar hon mot modekejdan

no title
Dela på Pinterest
"Vill ni inte ha oss som kunder?" undrar Annika efter händelsen i provrummet på H&M.

Journalisten och bloggaren Annika Leone postade en bild på sin Instagram där hon står i provhytten på H&M – en bild som nu fått tusentals reaktioner.

Annika skulle testa ett par jeans och insåg när hon testade dem att hon behövde gå upp en storlek – till H&M:s största.

Instagram skriver Annika att hon tydligen är en storlek 44 eftersom jeansen i storlek 42 inte går att knäppa igen – och Annika väger 68-70 kilo och är 173 cm lång.


"Tänker att det ändå finns rätt så många som är större än jag, som inte ens kan handla hos er. Vill ni inte ha oss som kunder? Efterlyser lite kroppskunskap, ni är ändå är en av världens största modekedjor" skriver hon.

Annika säger till Modette att hon tycker H&M har de minsta storlekarna av klädkedjorna och att det ligger på H&M:s ansvar att ta reda på hur kvinnokroppen faktiskt ser ut.

– Nu känns det som att H&M inte vill att vi som inte är modellsmala ska gå i deras kläder, säger Annika till Modette.

Klädstorlekar skiftar mellan olika varumärken på grund av att det inte finns någon gemensam måttlista för branschen, enligt H&M själva.

– Den upplevda storleken på ett plagg kan variera baserat på passformen som plagget är designat för att ha, exempelvis genom att plagget ska ha en lösare eller mer kroppsnära passform, säger Petra Buchinger, presskontakt H&M Sverige.

Men Annika tycker att H&M både har möjlighet och ansvar att påverka unga kvinnors självbild till det bättre – och samtidigt sälja mer kläder.

– Det finns nämligen en svinenkel lösning: flytta bara på siffrorna 38-40 ett steg nedåt, det vill säga att göra deras med Large till Medium och så vidare. Mode ska vara för alla – och då behöver man också fler storlekar – både uppåt och nedåt, säger hon.

Efter Annikas inlägg om H&M har hon fått flera elaka kommentarer. Folk har kallat henne allt från vidrig till patetisk, obegåvad och äcklig.


– Det är precis det här som gör mig ledsen och orolig för framtiden – att vi inte får vara olika eller tycka olika. Jag kommer i alla fall aldrig sluta kämpa mot skeva kroppsideal. För min dotters skull och alla andra kids, säger hon.

Mer:

Det är inte första gången H&M:s storlekar får kritik. Läs Modettes redaktör Lisa Olssons krönika om KENZO-kollektionen här.

Cecilias besök på H&M slutade i tårar: "Det var hemskt"

Bildkälla Instagram Annika Leone

Gilla Modette på Facebook!