Tesla Model Y
Tesla Model Y har egentligen bättre räckvidd än vad som anges - Foto: Tesla

Teslas nya knep: Lås upp bilens fulla räckvidd mot betalning

Tesla bygger några av de mest effektiva elbilarna med bäst räckvidd på marknaden. Men nu avslöjar vd Elon Musk att vissa Tesla Model Y egentligen har mer räckvidd än kunderna har tillgång till. Nu vill han ta betalt för att låsa upp bilens fulla räckvidd.


Biljätten svänger: Bygger om elbilar för bensindriftTesla Model Y är världens mest sålda elbil, och den billigaste versionen med bakhjulsdrift och ett mindre batteri har en räckvidd på 455 kilometer.

Det visar sig emellertid att bilen egentligen är kapabel av betydligt längre räckvidd än så, vilket Elon Musk har avslöjat i ett inlägg på X.

Nu vill Musk ta betalt för att låsa upp mer räckvidd i bilar som redan är sålda.

Läs även: Hur nära en korsning får man parkera? Här är svaret

Tesla döljer nästan 10 mils räckvidd

Det är inte lite räckvidd som finns dold i Teslas mest populära modell, utan genom ett köp på mellan 1 500 och 2 000 dollar ska kunder kunna låsa upp mellan 40 och 60 miles räckvidd.

I svenska mått motsvarar detta mellan 16 000 och 22 000 kronor för att låsa upp mellan 64 och 96 kilometers extra räckvidd. Detta kan sättas i relation till grundpriset på modellen, som i Sverige ligger på 544 170 kronor.

Hur mycket räckvidd som går att låsa upp beror enligt Elon Musk på vilken batterikemi som den specifika bilen är utrustad med. Teoretiskt sett kan räckvidden för en Tesla Model Y RWD gå från runt 45,5 till runt 55 mil.

Läs även: Att åka till fjällen med elbil – vi testar nya Audi Q4 e-tron

Väntar på godkännande

Även om man har ambitionen att börja erbjuda sina kunder att låsa upp mer räckvidd är detta inte något som Tesla i dagsläget kan erbjuda.

Det som sätter käppar i hjulet är enligt Elon Musk att påhittet måste få godkänt av myndigheterna i de marknader där bilen har sålts.

Detta har antagligen att göra med vilken specifikation som modellen är typgodkänd med.

Hur kunderna ser på att behöva betala extra för att få tillgång till hela den bil som de redan har köpt återstår att se.

Läs även: Nya Mercedes Vito provkörd: Med både eldrift och diesel

Läs även: Biljätten svänger: Bygger om elbilar för bensindrift

Bil