Anders Hansen berättar varför han har valt att inte skaffa barn.
Anders Hansen berättar varför han har valt att inte skaffa barn. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT & STELLA Pictures/Robert Eklund.

Därför har Anders Hansen inga barn: "Fruktansvärd oro"

Den folkkära psykiatern Anders Hansen har tidigare varit selektiv med vad han berättar om sitt privatliv. I en ny intervju öppnar han upp om varför han inte har några barn.


Anders Hansen är psykiater och författare. Han har en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm och är utbildad till läkare med specialistutbildning inom psykiatri, vid Karolinska institutet.

I samband med hans olika tv-program som "Din hjärna" och "Din personlighet" har han blivit Sveriges kanske mest folkkäre psykiater. 

Allt om Anders Hansen: Familj, utbildning och om han har fru

Vanliga husmorsknepen kan förstöra dina tulpaner: "Dödar"

Anders Hansen: "Inte prioriterat relationer"

Hansen har tidigare varit selektiv med vad han har valt att dela med sig om sitt privatliv, men i en ny intervju med Dagens Nyheter delar han bland annat med sig om varför han inte har barn. 

I en tidigare intervju med samma tidning har han hävdat att hans barnlöshet berott på hans karriärfokus. 

– Det kanske låter konstigt, men jag har jobbat så mycket så jag har inte prioriterat relationer. Det har inte varit ett medvetet val, utan allt har bara rullat på och varit roligt, sade han år 2020. 

TV4-profilen Marcus Noterius om sjukdomen: "Många hör av sig och frågar"

Dominika Peczynski och Anders Borg skilde sig – på grund av en charkbricka

"Helt rosenrasande"

Nu har det gått några år sedan dess. 

Anders Hansen har en nära relation till sin mamma som han pratar med varje dag. Detta har dock även bidragit till en oro i hans liv. När hon inte svarar kan det hända att han tar en taxi ut till Täby, berättar han för DN. 

Och tanken på att ha barn gör honom ännu mer oroad. 

– Är det inte en fruktansvärd oro att ha barn? Jag tänker på hur orolig jag är för min mamma, om jag hade haft kids hade jag varit helt.., säger Hansen och fortsätter: 

– Hade jag haft en tonårsdotter så hade jag haft gevär med mig överallt och förmodligen varit helt rosenrasande, alltså ännu mer rasande, på sociala medier för att de inte rensar bort vissa grejer.

Att han är barnlös innebär dock inte att han inte har några barn i sin omgivning. Han har bevittnat flera av sina vänners barn växa upp, berättar han i intervjun.

– Jag är med mina kompisars barn ibland. De är toppen. Men efter ett par timmar med några som är i låg-mellanstadieåldern måste jag ha luktsalt och bara komma ner, säger han till DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!