Eric Saade gjorde en kupp under sitt framträdande på Eurovision.
Eric Saade gjorde en kupp under sitt framträdande på Eurovision. - Foto: Jessica Gow/TT

Eric Saades kupp under Eurovision – i protest mot Israel

Eric Saade gjorde en kupp i öppningsnumret i den första semifinalen av Eurovision Song Contest, i protest mot att Israel får vara med och tävla och för att uppmärksamma Palestina.


Kockan 21 på tisdagkvällen började Eurovision Song Contest första deltävling. I öppningsnumret så sjöng och dansade bland andra Eric Saade.

Eric Saade har tidigare varit tydlig med att han medverkar i öppningsakten som en protest i att Israel får vara med och tävla i år, något som Aftonbladet skrivit mer om.

Under Eurovision i år kommer fans tillåtas bära flaggor som tillhör de tävlande länderna och regnbågsflaggan inne på arenan, men övriga flaggor och symboler tillåts inte, något som Eric Saade reagerat på.

Eurovision-tittarna rasar över Sveriges bidrag: "Hur vågar ni"

Petra Mede om lönen för Eurovision Song Contest

Eric Saades kupp under öppningsakten av Eurovision

I en Instagramstory för en tid sedan kommenterade han bestämmelsen.

”När du inte längre kan bära en symbol för din etnicitet i vår så kallade ”fria värld” så är det ännu viktigare för mig att delta”, skrev han på Instagram.

Men under tisdagskvällens öppningsakt så gjorde Eric Saade en riktig kupp. Han bar nämligen en Palestinasjal, kallad keffiyeh, runt armen.

Eurovision Song Contest 2024: Startfält, odds och bidrag

Foto: Jessica Gow/TT

Arrangören EBU om kuppen: "Vi beklagar"

I en kommentar till Expressen beklagar arrangören EBU Eric Saades kupp på scenen.

– Eurovison song contest är en liveshow. Alla som uppträder är väl medvetna om reglerna i tävlingen och vi beklagar att Eric Saade valde att kompromissa med tanken att låta tävlingen vara neutral.

Allt om Petra Mede: Barn, längd och Eurovision 2024

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!