Jenny Berggren från Ace of Base medverkar i dokumentären 'Ace of Base – All that she wants'.
Jenny Berggren från Ace of Base medverkar i dokumentären 'Ace of Base – All that she wants'. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Jenny Berggren: Det finns upprättelse

Ett tag var de ett av världens största popband. Nu kommer dokumentären som berättar historien om hur Ace of Base erövrade världen och topplistorna. Men framgången hade ett pris. Även om du är trasig så kan du bli hel igen. Det finns upprättelse, säger Jenny Berggren.


Fakta: Ace of Base

Ace of Base bildades i Göteborg 1987 och hette ursprungligen Tech Noir.

Medlemmar var systrarna och frontfigurerna Malin "Linn" Berggren och Jenny Berggren samt deras bror Jonas "Joker" Berggren och Ulf "Buddha" Ekberg.

Gruppen slog igenom med debutalbumet "Happy nation" 1992 och fick enorma framgångar, främst internationellt.

Viaplays nya dokumentär "Ace of Base – All that she wants" blickar tillbaka på Göteborgsbandets hela karriär. Bandets genombrott 1992 och framgångsåren som följde skildras bland annat genom aldrig tidigare visat material, filmat bakom kulisserna.

Inte självklart

För Jenny Berggren, en av bandets fyra medlemmar, var det inte självklart att tacka ja till att medverka i dokumentären som är gjord av journalisten Jens von Reis. Ursprungligen gick frågan till hennes bror, Ace of Base-medlemmen Jonas Berggren, men han tackade nej.

— Just den här dokumentären kanske inte riktigt var vad jag ville göra egentligen. Jag har ett jättebra liv som det är – jag har hur mycket som helst att göra med att åka runt och spela Ace of Base-låtar i resten av världen, säger Jenny Berggren till TT.

Att hon ändå valde att medverka var ett resultat av tanken på pest eller kolera, menar hon:

— Att få hela sitt liv uppfläkt igen när man faktiskt är en ganska nöjd kvinna, det kanske blir lättare om man själv pratar om det som faktiskt ingen vet. Historien skulle ändå berättas. För vad skulle berättas om mig om jag inte gör det själv? Eller, vem av oss skulle hamna under bussen på fel sätt?

Dokumentären skildrar dock inte bara gruppens framgångar, utan även motgångarna de brottades med och splittringen dem emellan. För Jenny Berggren har filmen fungerat som "ett sätt att blicka tillbaka på de vi är och var":

— Det här är första gången jag egentligen doppar fötterna i arbetsrelationen med Jonas, Malin och Ulf. Jag har fått gå tillbaka till de relationerna som någonstans har stannat av, säger hon.

Hoppas inspirera

Jenny Berggrens förhoppning är att "Ace of Base – All that she wants" ska ge publiken inspiration, mod och hopp nog att följa sina drömmar.

— En vanlig "brunråtta" som jag, som tänkte att jag inte var någon speciell, fick uppleva alla de här sakerna. Och det finns många som jag därute. Man ÄR speciell, och även om du är trasig så kan du bli hel igen. Det finns upprättelse och förlåtelse. Och kärlek – det finns bitar i hjärtat som kan bli hela igen, säger hon.

"Ace of Base – All that she wants" har premiär den 1 maj på Viaplay och TV3.

Ace of Base 1998. Arkivbild.
TT
/
/
TV3
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!