Eden Golan som representerar Israel med låten “Hurricane” under den andra generalrepetitionen inför den andra semifinalen.
Eden Golan som representerar Israel med låten “Hurricane” under den andra generalrepetitionen inför den andra semifinalen. - Foto: Jessica Gow/TT

Burop mot Israel under genrepet

Storslagna ballader, gnistrande pyroteknik varvat med en och annan teknikmiss. Genrepet inför semifinal två bjöd på en rejäl dos folkfest – men när Israels Eden Golan äntrat scen kom buropen.


Fakta: Alla bidrag i semifinal två

1. Malta: Sarah Bonnici – "Loop"

2. Albanien: Besa – "Titan"

3. Grekland: Marina Satti – "Zari"

4. Schweiz: Nemo – "The code"

5. Tjeckien: Aiko – "Pedestal"

6. Österrike: Kaleen – "We will rave"

7. Danmark: Saba – "Sand"

8. Armenien: Ladaniva – "Jako"

9. Lettland: Dons – "Hollow"

10. San Marino: Megara – "11:11"

11. Georgien: Nutsa Buzaladze – "Firefighter"

12. Belgien: Mustii – "Before the party's over"

13. Estland: 5miinust & Puuluup – "(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi"

14. Israel: Eden Golan – "Hurricane"

15. Norge: Gåte – "Ulveham"

16. Nederländerna: Joost Klein – "Europapa"

Den polisiära närvaron är fortsatt hög runt Malmö Arena, och det intilliggande köpcentrumet ekar emellanåt tomt. Onsdagens publika genrep drog publik, även om en och annan plats i arenan förblev ledig.

Den andra semifinalen balanserar ett flertal ballader med trallande folklore, spanskt retrodisco och nederländsk Kalle Anka-pop. Scenens sprakande eldeffekter går på högvarv och dess värme känns ändå upp till läktarplats.

Under genrepet ställde tekniken dock till det för Belgien, som fick köra om sitt bidrag.

Värdarna Malin Åkerman och Petra Mede under den andra generalrepetitionen.

Programledarparet Malin Åkerman och Petra Mede är fortsatt skojfriska och håller igång en rejäl folkfest under genrepet.

Den goda stämningen bryts bara en gång under kvällen – när det blir Israels tur att ändra scen.

Burop och flagga

Årets Eurovision har omgärdats av starka protester mot att Israel får medverka, främst på grund av de höga civila dödstalen i Gaza. En palestinsk flagga syntes också inne i arenan och spridda skrik och burop kunde höras när Eden Golan klev upp på scenen för att framför finstämda balladen "Hurricane" för Israel.

En palestinsk flagga i publiken när Eden Golan uppträder under det andra genrepet inför semifinalen på torsdag.

Än så länge har 20-åriga sångerskan i princip undvikit medier men har till Reuters uppgett att det är väldigt viktigt för henne att komma till final.

På torsdag, när Israels Eden Golan tävlar i den direktsända semifinalen, väntas omfattande protester och demonstrationer på olika ställen runtom i Malmö på grund av kriget i Gaza.

Allsång med ESC-stjärnor

En av semifinalens wow-effekter står de tre tidigare Eurovisionvinnarna Charlotte Perrelli, turkiska Sertab och svenskgrekiska Helena Paparizou för. Allsång utbryter – Perrelli river av "Take me to your heaven" bara för att en kort stund senare även göra Petra Mede sällskap i en blivande ESC-klassiker à la storbandsjazz – en maffig akt som plockade hem genrepets kanske starkaste applåd.

Värden Petra Mede och tidigare vinnaren Charlotte Perrelli uppträder som mellanakt.

Petra Mede, som är otroligt populär bland Eurovisionfansen, har precis dock klargjort att årets Eurovision troligtvis blir den tredje och sista gången.

Vinnaren av årets Eurovision Song Contest utses på lördag. Finalsändningen börjar i SVT1 klockan 21.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!