Under torsdagen samlades tiotusentals personer för att demonstrera i samband med Eurovision Song Contest.
Under torsdagen samlades tiotusentals personer för att demonstrera i samband med Eurovision Song Contest. - Foto: Johan Nilsson/TT

Gamla filmklipp sprids efter protester i Malmö

Falska uppgifter om våldsamheter i Malmö sprids efter torsdagens demonstrationer i samband med Eurovision Song Contest. Flera myndigheter har noterat uppgifterna om klippen och manar till försiktighet.


Falska uppgifter och gamla filmklipp har fått stor spridning efter demonstrationerna, rapporterar Sydsvenskan och P4 Malmöhus.

Filmklippen har spridits på konton med hundratusentals följare, enligt Sydsvenskan. De påstås visa hur demonstranter kastat sten mot polisbilar samtidigt som ”Hamassupportrar” sägs ha försökt ”lyncha” israeliska Eden Golan.

I själva verket är filmklippen 15 år gamla och kommer från Sveriges tennismatch mot Israel i Davis Cup 2009.

Demonstrationerna i Malmö under torsdagen gick i verkligheten relativt lugnt till och polisen är nöjd med samarbetet med arrangörerna.

Ingen utländsk hotaktör

Myndigheten för psykologiskt försvar bevakar enbart informationspåverkan från främmande makt och utländska hotaktörer.

— Vi har inte sett någonting som är riktat mot Eurovision eller Sverige som informationspåverkan, säger Mikael Östlund på myndigheten och fortsätter:

— Tidigare sa vi att det är rimligt att anta att det kan komma att utnyttjas av framför allt islamistiska aktörer, men det har vi hittills inte sett.

Källkritik

Även Säkerhetspolisen (Säpo) har noterat uppgifterna om klippen. Myndigheten kommenterar inte det konkreta fallet men säger att både främmande makt och våldsbejakande extremism kan ägna sig åt den här typen av aktiviteter.

— Det handlar om att skapa polarisering och splittring i samhället för att på det sättet svara upp för sina egna syften, säger Gabriel Wernstedt på Säpo.

Allmänheten råds att vara uppmärksam på var information kommer ifrån.

— Vårt medskick är att vara källkritisk mot den information man tar del av, framför allt från sociala medier, och inte dela vidare obekräftad information.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!