Ännu en Eurovision-deltagare tar avstånd från Israels Eden Golan.
Ännu en Eurovision-deltagare tar avstånd från Israels Eden Golan. - Foto: Jessica Gow/TT & skärmdump/Instagram @paidatonriehuja.

Eurovision-artist tar avstånd från Israels Eden Golan

Den finska artisten Käärijä kom tvåa i fjol och är med som mellanakt i år. Nu går han ut på sociala medier och tar tydligt avstånd från Israels deltagande i Eurovision song contest 2024.


Eurovision song contest 2024 närmar sig och genrepen är i full gång. Årets semifinaler har dock inte varit helt utan motgångar. 

Förändringen i Eurovision – inför finalen på lördag

Under den andra semifinalen på torsdagen uppträdde Eden Golan med Israels bidrag "Hurricane". På grund av det pågående kriget i Gaza har Golans medverkan i Eurovision inte varit helt okontroversiell. 

I Malmö där finalen kommer att hållas har det varit många som protesterat mot att Israel får vara med. Protesterna som hölls under den andra semifinalen beräknades av polisen innehålla mellan 6 000 och 8 000 personer. Bland annat klimataktivisten Greta Thunberg deltog i demonstrationen mot Israel. 

Under Eden Golans framträdande i semifinalen kunde även burop urskiljas från publiken. 

Pressträffen efter den andra semifinalen visade sig också innehålla protester mot Israel. Eurovision-deltagaren från Nederländerna satte bredvid Golan – men med en flagga för ansiktet. Joost Klein är långt ifrån ensam om att ta avstånd från Israels deltagande och Eden Golan. 

LÄS MER: Här vägrar artisten vara med på bild med Israels Eden Golan

Eurovision-deltagaren tar avstånd från Israels Eden Golan

I en händelse på sin Instagram lade den tidigare Eurovision-deltagaren Käärijä ut en text där han tydligt tar avstånd från Golan. Där förklarar han att han träffade Israels representant och att mötet fångades på en video som filmades utan hans tillåtelse. 

Käärijä var Finlands bidrag i Eurovision song contest 2023 och hamnade på andra plats med bidraget "Cha cha cha". 

Kritik mot Björn Skifs i Eurovision: "Underväldigande"

Käärijä i Eurovision 2023. Foto: Heiko Junge/TT.

Käärijä om videon med Israels representant: "Bett om att den ska tas ner"

I år är han också med i Eurovision men denna gång som en mellanakt. Han framträdde även i den andra semifinalen i år, det vill säga samma semifinal som Eden Golan uppträdde i. 

På sin Instagram skriver Käärijä följande: 

"Jag råkade möta Israels representant i dag, och en video filmades av oss. Sedan lades den ut på sociala medier utan min tillåtelse. Trots att jag har bett om att den ska tas ner har den inte blivit nedtagen. Jag skulle vilja klargöra och och betona att det inte är ett politiskt ståndtagande eller ett godkännande av någon sort."

Se Instagram-händelsen nedan. 

Foto: Skärmdump/Instagram @paidatonriehuja.

MISSA INTE: Israel buades ut i arenan – igen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!