Kvinna i röd tröja sitter vid datorn med kreditkort i handen
Ditt löneanspråk säger mer om dig än du tror. - Foto: Robert Schlesinger/TT

Experten: det här avslöjar ditt löneanspråk

Löneanspråk är en fråga som ofta dyker upp under en rekryteringsprocess. Men vad är ett löneanspråk och finns det vissa saker man bör tänka på? Vi reder ut begreppet och ger dig tips från en expert!


Vad är ett löneanspråk?

Först och främst kan ett löneanspråk vara en snabb koll för en arbetsgivare för att se vilken lön du kan gå med på. Men det kan även säga en hel del om dig själv och din tro på om du är kompetent nog för tjänsten.

Om du är kallad till en arbetsintervju och din potentiella arbetsgivare ber dig om ett löneanspråk så är deras fråga egentligen: Vad vill du ha för lön? Frågan kan även komma senare i en rekryteringsprocess, men oavsett när den dyker upp så kan den få vem som helst att börja svettas. Hur sätter man egentligen ett värde på sig själv och sina kunskaper?

Expertens tips: Avslöja inte ditt löneanspråk för tidigt

Johan Fogelberg arbetar på Unionen och är ansvarig för deras medlemstjänster för Karriär och utveckling. För Nyheter24 berättar han att ett tips är att försöka skjuta upp diskussionen om löneanspråk så länge det går.

– Du vill ju att arbetsgivaren ska anställa dig för din potential, och inte tacka nej för att du kanske anger fel prislapp.

Kolla vad andra i din bransch tjänar – och sikta högt

Jaha, hur vet du då vad som är rimligt? Ett smart tips är googla vad snittlönen är för det jobb du sökt. Johan Fogelberg rekommenderar att kolla runt på olika sidor.

– Försök att få en uppfattning om vilket lönespann som är rimligt för tjänsten du söker. Exempelvis 25 000–31 000 kr. Bestäm ditt löneanspråk till den övre delen av spannet, så att du har lite marginal nedåt om du behöver förhandla lönen efter intervjun. Exempelvis 29 000 kr, säger han till Nyheter24.

Framhäv dina styrkor

Fundera sedan över om du har någon tidigare erfarenhet eller utbildning som kan vägas in för att styrka lönen. I själva intervjun tycker Johan Fogelberg att du ska trycka på dina styrkor och vad du kan bidra med till företaget. Koppla sedan ihop det med ditt löneanspråk. Till Nyheter24 berättar han:

– Säg till exempel: ”Med min erfarenhet från X, och mina styrkor Y som kommer leda till Z så anser jag att jag borde ha en lön på 29 000 kr.”.

Redan anställd och vill veta hur du kan förhandla upp din lön? Kolla in dom här tipsen!

Gör anspråk på mer än bara lön

Pengar är inte allt och om du inte skulle lyckas få igenom den lönen du önskar kanske det finns andra saker som väger upp för det. Kanske har företaget speciella förmåner såsom friskvårdstimme, flexibla arbetstider eller gratis frukt. Eller så kan du försöka förhandla dig till extra semesterdagar eller möjlighet att jobba hemifrån ibland. Tänk igenom vad som känns viktigt och värdefullt för dig. Huvudsaken är att du ska trivas och må bra på ditt arbete.

Är du kallad till intervju och vill förbereda dig på frågor som kan dyka upp? Läs mer här!

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.