Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson (S) tillsammans med de två toppkandidaterna Heléne Fritzon och Johan Danielsson.
Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson (S) tillsammans med de två toppkandidaterna Heléne Fritzon och Johan Danielsson. - Foto: Samuel Steén/TT

S: Nytt stödpaket till Ukraina – för ryska pengar

Socialdemokraterna vill att Europas länder ökar stödet till Ukraina, och föreslår att det ska betalas med ryska frysta tillgångar. Men det är oklart om pengarna går att få loss.


Socialdemokraterna vill se ett nytt stort europeiskt stödpaket till Ukraina med vapen, ammunition och annat som det krigsdrabbade landet behöver.

Pengarna föreslår S ska tas från de frysta ryska centralbankstillgångar som finns i Europa.

— Det blir ett sätt att använda Putins tillgångar mot honom själv, säger Magdalena Andersson på en pressträff, där partiets valmanifest inför EU-valet presenteras.

Det rör sig om ungefär 260 miljarder euro, och S tänker sig att pengarna ska tas som säkerhet för ett lån.

Svårt komma åt

Men att komma åt de ursprungliga centralbankstillgångarna är komplicerat juridiskt. När Anders Ahnlid, generaldirektör på Kommerskollegium, undersökte frågan å EU:s vägnar kom han fram till att det inte var möjligt.

Kan man gå in med pengarna som säkerhet för ett lån när det är osäkert om det överhuvudtaget går att komma åt dem?

— Det är det vi vill att man juridiskt ska lösa, att det går att använda pengarna som en säkerhet, säger Andersson.

Hon framhåller att lånet skulle kunna ses som ett förskott på Rysslands krigsskadestånd.

S varnar samtidigt för att demokratin i Europa hotas av högerextrema partier.

— Det är krafter som vill splittra och försvaga Europa, där många av de partierna inte står upp emot Ryssland, sprider rysk krigspropaganda och är betalade av Ryssland, säger Magdalena Andersson.

"Sluttande plan"

Konservativa partier har inte markerat avstånd hävdar S, som befarar att det svenska regeringssamarbetet kan inspirera till ett nytt Tidöavtal på Europanivå.

Är det bara Socialdemokraterna som står som garant för demokrati i EU?

— Det är uppenbart att det är Socialdemokraterna som har modet att fatta ett tydligt beslut att säga ifrån, att vi kommer aldrig nånsin att samarbeta med högerextrema partier och krafter, säger Heléne Fritzon, toppkandidat för S.

På frågan om hon menar att en röst på M eller KD är samma sak som att lägga sin röst på tyska ytterhögerpartiet AFD svarar Fritzon:

— Jag tycker att de ska svara på det. Vi har sett i ett antal förhandlingar att det är på ett sluttande plan.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!