I april ökade Icas priser i genomsnitt med 0,2 procent, enligt Matpriskollen. Arkivbilder.
I april ökade Icas priser i genomsnitt med 0,2 procent, enligt Matpriskollen. Arkivbilder. - Foto: Pontus Lundahl/TT/Janerik Henriksson/TT

Icas brutna löfte till kunderna – priserna fortsätter öka

I början av åren lovade Ica att möta kundernas behov och sänka priserna från mars månad. Men enligt en granskning från Matpriskollen har ingen drastisk sänkning skett. I april ska Icas priser i genomsnitt ha ökat med 0,2 procent.


I ett pressmeddelande från i början av 2024 meddelade Ica att de skulle göra breda prissänkningar, på framför allt vardagliga matvaror som kunder ofta handlar, med start från mars i år.

− 2023 var ett utmanande år för både Ica och konsumenterna. Vi vet att våra kunder har det tufft ekonomiskt och då tittar man extra noga på prislappen när man handlar. Tillsammans med Ica-handlarna tar vi nu ett stort steg för att bättre möta kundernas behov och långsiktigt förbättra vår prisbild, sa Eric Lundberg, vd för Ica Sverige.

Ica-chefens vädjan: Gör alltid detta när du hämtar ut paket

Icas matvarupriser fortsätter öka

Men nu kan man konstatera att priserna inte sänkts, trots löftet. I stället har matvarupriserna ökat på flera håll, enligt en granskning från Matpriskollen.

I april ökade Icas priser i genomsnitt med 0,2 procent, istället för att sjunka från i mars som utlovat.

– Varje procentenhet i prisökningar innebär ungefär tre miljarder kronor dyrare dagligvaror så det rör sig om ganska stora summor även om vi de senaste åren tyvärr sett betydligt högre ökningar än så. Totalt rör det sig om en ökning på 23 procent på matrelaterade produkter sedan januari 2022, säger Ulf Mazur, vd och grundare för Matpriskollen.

De livsmedel som ökat mest i pris är mejeriprodukter.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Ica-produkterna anmäls: ”Anmärkningsvärt”

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

Ica ökade omsättningen med 37 150 miljoner kronor

I samband med att matpriserna ökat så har Ica redovisat att de fått stora vinster. 

I slutet på april meddelade Ica i ett pressmeddelande att hela koncernens nettomsättning för första kvartalet 2024 ökat med 7,4 procent till 37 150 miljoner kronor jämfört med samma period 2023.

Det hatar personalen att du gör – direkt när du går in på Ica

Ica
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!