V-ledaren Nooshi Dadgostar på partiets kongress i Jönköping. Arkivbild
V-ledaren Nooshi Dadgostar på partiets kongress i Jönköping. Arkivbild - Foto: Anna Hållams/TT

V stänger dörren till ny kärnkraft

Kärnkraft väcker känslor när Vänsterpartiet klubbar sitt nya partiprogram. Ombuden på V-kongressen ville stänga dörren till ny kärnkraft – och vann.


I förslaget till nytt partiprogram för Vänsterpartiet nämns inte kärnkraft. Det har fått medlemmar och partiföreningar att sätta sig och skriva motioner med krav på en tydligare linje: allt från nej till ny kärnkraft och avveckling till krav på enbart förnybar energi – dit ju inte kärnkraft räknas.

— En röst på V ska vara ett rungande nej till utbyggnad av kärnkraft, säger Frida Nehrfors Hultén från Stockholm.

— Det är oerhört dumt att svaja i den här frågan och lämna walkover till Miljöpartiet.

Avvisar ny kärnkraft

När frågan gick till beslut vann en motion från partiföreningen i Lerum mot programkommissionens förslag. Därför kommer det att stå i det nya partiprogrammet att V avvisar planer på att bygga ut kärnkraften.

Ombuden fick också igenom tydligare formuleringar om att det ska vara förnybar energi som ska ersätta fossila energislag.

Programkommissionens linje när de skrev förslaget till nytt partiprogram var i stället att fokusera på att minska utsläppen av koldioxid, inte på olika energislag. Därmed skulle dörren till kärnkraft hållas öppen. Även om man tror att nya kärnkraftsprojekt i praktiken kommer att bli dyra och ta för lång tid.

Krockar med klimatomställning

Att stänga kärnkraft i närtid skulle kunna krocka med klimatomställningen, skriver programkommissionen i ett svar till flera motioner som är negativa till kärnkraft.

Partiets ambition med det nya partiprogrammet, som just nu håller på att förhandlas fram, är att det ska ge V större inflytande i politiken och kunna locka bredare väljargrupper.

"I alla energipolitiska förhandlingar vill vi att Vänsterpartiet ska vara ett parti som prioriterar just höga ambitioner för klimatomställningen. Det betyder till exempel att en radikal utbyggnad av vindkraften är långt viktigare för oss än att stoppa kärnkraft", skriver kommissionen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!