Kinas president Xi Jinping välkomnas av Frankrikes president Emmanuel Macron till Élyséepalatset i Paris på måndagen.
Kinas president Xi Jinping välkomnas av Frankrikes president Emmanuel Macron till Élyséepalatset i Paris på måndagen. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

EU om Kina: "En komplicerad relation"

EU:s relation med Kina är komplicerad, konstaterar kommissionsbasen Ursula von der Leyen efter samtal med president Xi Jinping i Paris. Synen på Ryssland och statsstöd är minst sagt olik.


Diskussionerna mellan von der Leyen, Xi och Frankrikes president Emmanuel Macron beskrivs av kommissionsbasen som "öppna och ärliga".

EU försöker markera att det även ligger i Kinas intresse att "den regelbaserade internationella ordningen" fortfarande fungerar – det vill säga att man inte bara hoppar på ett grannland utan vidare.

— Europa och Kina har ett delat intresse av fred och säkerhet. Vi räknar med att Kina använder sig av allt sitt inflytande på Ryssland för att få slut på Rysslands aggressionskrig mot Ukraina, säger von der Leyen i ett kort anförande till pressen efter mötet.

När det gäller ekonomin försöker EU-basen locka med att båda sidor kan gynnas av ett Kina "som spelar enligt reglerna". Men hon varslar också om motåtgärder mot kinesiska subventioner och att EU "aldrig" kommer att tveka om att försvara sina företag.

Om budskapet går fram är dock oklart. Xi ska i samtalen bland annat ha avvisat tanken på att kinesisk "överproduktion" utgör någon form av globalt problem, enligt kinesiska uppgifter till nyhetsbyrån AFP.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!