Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

De största parfymerna genom tiderna

Chanel Nº 5
1 av 8

Chanel Nº 5

Fracas Robert Piguet
2 av 8

Fracas Robert Piguet

Opium
3 av 8

Opium

Obsession
4 av 8

Obsession

White Diamonds
5 av 8

White Diamonds

J'adore Dior
6 av 8

J'adore Dior

Coco Mademoiselle
7 av 8

Coco Mademoiselle

8 av 8

Dela på Pinterest
Vilka är tidernas absolut mest kända parfymer?  Modette tog en sväng förbi parfymeriet Flodin på Östermalm för att fastställa vilka dofter som gjort störst avtryck genom historien. 

Chanel Nº 5
Förstklassiga Chanel Nº 5, skapad av självaste Coco Chanel med hjälp av parfymören Ernest Beaux 1921, är damdofternas största kändis. Marilyn Monroe bjöd på tacksam gratisreklam för parfymen när hon svarade "två droppar Chanel Nº 5" på frågan "vad har du på dig när du sover?". Siffran fem sägs ha varit Coco Chanels turnummer.


Fracas Robert Piguet
26 år efter Chanel Nº 5 lanserats skapar doftkreatören Germaine Cellier doften Fracas som snabbt blir en elegant och sofistikerad klassiker i badrumsskåpen.


Opium
På grund av namnets associering med det numera narkotikaklassade läkemedlet, orsakade Yves Saint Laurents Opium stor uppmärksamhet när den först släpptes 1977. En sann orientalisk och stilig doft som visade sig vara helt rätt och blev således den bäst säljande parfymen han någonsin släppts.

 

Obsession
Efter femton år i modebranchen släpper Calvin Klein, 1985, sin första doft, Obsession. Parfymen hade en enorm inverkan på parfymmarknaden, mycket på grund av den banbrytande moderna och öppet sexuella marknadsföringskampanjen.

 

White Diamonds
Elisabeth Taylor banade vägen för alla kändisparfymer med White Diamonds 1991. Hon var inte den första kändisen att släppa en egen parfym, men tveklöst den första att göra det bra. Parfymen är fortfarande den bäst sålda kändisparfymen i världen.

 

J'adore Dior
1999 lanseras J'adore Dior av Celice Becker med Charlize Theron som frontfigur och blir även den en modern klassiker för en något yngre publik.


Coco Mademoiselle
Sist ut och också den yngsta i dofternas storspelarkvartett är Coco Mademoiselle som introducerades 2001 av Jacques Polge och nådde ven den snabbt kultstatus.