Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Hårmyterna vi alltid trott på – som inte stämmer

1 av 3

Mjäll beror inte på torr hårbotten.
2 av 3

Mjäll beror inte på torr hårbotten.

Nej, det är inte bättre för håret ju oftare du borstar det.
3 av 3

Nej, det är inte bättre för håret ju oftare du borstar det.

Dela på Pinterest
Visste du att det faktiskt inte är bättre att lufttorka än att föna håret?

1. Att låta håret lufttorka är bättre än att föna

Att föna håret skadar hårets yta mer än att låta det lufttorka, men att låta håret självtorka kan faktiskt skada hårstråna. När håret är blött under en längre period sväller stråna, vilket påverkar proteinet som skyddar ditt hår negativt. Det bästa är därför att låta håret lufttorka till ungefär 75 procent och sedan föna det torrt med låg temperatur.

2. Mjäll beror på en torr hårbotten

Mjäll är faktiskt vanligare när hårbotten är oljig. Så du som är rädd för att få mjäll för att du tvättar håret för ofta, kan sluta oroa dig.


Läs även Så får du tunt hår att se tjockare ut

3. Att klippa håret ofta får det att växa snabbare

Nej, håret växer inte snabbare bara för att du klipper topparna, men om du undviker att klippa dig är risken att dina kluvna hårtoppar fortsätter att klyvas längre upp på hårstråna. Vilket ger både tunnare och kortare hår. Så besök frisören med jämna mellanrum om du vill ha friskt svall!

4. Du blir gråhårig av stress

Det är till allra största delen dina gener som avgör när du blir gråhårig. Stress kan däremot göra att du tappar hår och att dina hårstrån blir mer sköra än vanligt.

5. Ju oftare du borstar håret desto mer hälsosamt är det

När du borstar håret drar du ut de naturliga oljor som finns i hårbotten till dina längder, vilket är skonsamt för och återfuktar håret. Men om du borstar håret för ofta eller för hårt slits det snabbare. Var alltid försiktig när du handskas med ditt hår. Tänk också på att inte gnugga för mycket med handduken när du torkar håret, eftersom det också sliter på håret. Krama istället håret torrt med handduken.

6. Schampot slutar verka när du har använt det för länge

Nej, dina schampo kommer alltid att verka på samma sätt. Men olika schampo ger olika resultat och om du vill ha ett friskt svall är det viktigt att hitta ett schampo som passar för just din hårtyp.


Läs även 9 vanliga misstag som kan förstöra ditt hår

Läs även 7 tips som får håret att växa snabbare

Bildkälla Josefin Dahlberg Stella Pictures

Gilla Modette på Facebook!