Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Undrar du varför du tappar hår? Här är orsakerna!

Dela på Pinterest
Brukar du också vakna upp med kudden full av hår? Här berättar vi orsakerna till håravfall!

Det är vanligt att tappa hår då alla människor tappar ungefär 100 hårstrån per dag. Om man tappar mer än det under en längre period klassas det som håravfall. 

Det finns många faktorer som spelar in när det kommer till varför man tappar hår, vilket gör det svårt att ta reda på den exakta orsaken. 

Tjej med blont hår

De vanligaste orsakerna till håravfall är stress, vissa sjukdomar och ärftlighet. Diabetes och olika sköldkörtelsjukdomar kan också leda till håravfall. 

Det är även vanligt att tappa hår efter bantning eller förlossning. Andra orsaker till att du tappar hår kan vara proteinfattig mat eller järnbrist. 

Även olika läkemedel kan göra att du tappar hår. Till exempel p-piller, blodförtunnande läkemedel, antidepressiva läkemedel och cellgifter. 


Om du har håravfall fläckvis kan du ha hudsjukdomen alopecia areata. Fläckarna blir helt kala och förekommer oftast på hjässan, men kan även förekomma på underbenen. 

Det finns andra hudsjukdomar som också kan göra att du får håravfall fläckvis.

Kontakta vårdcentralen om du till exempel tappar ovanligt mycket hår och känner dig sjuk, om din hårbotten är irriterad eller om det sker fläckvis. 

All information är hämtad från Vårdguiden.

Mer:

Vill du att ditt hår ska bli längre? Då ska du göra det här!

Här är hemligheten bakom ett långt och starkt hårsvall

Gilla Modette på Facebook!