Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Fakta: Tre Kronors väg till VM

23 och 24 april: Finland (i Linköping).

2-5 maj: Euro Hockey Tour (Kloten, Schweiz och Brno, Tjeckien). Sveriges matcher, 2/5: Schweiz (Kloten), 4/5: Tjeckien (Brno), 5/5: Finland (Brno).

10-26 maj: VM i Tjeckien (Prag och Ostrava). Sverige möter USA i premiären den 10 maj i Ostrava.

Sveriges VM-förberedelser började bra med en 4–0-seger i torsdags, ett dygn senare var Finland starkare.

Markus Nurmi styrde in 1–0 bakom en skymd Filip Larsson, Leksandsmålvakten, efter drygt fem minuters spel av matchen.

Sedan hände inget mer, i alla fall inte målmässigt, till knappt tio minuter återstod av returen i S:t Michel.

Då pangade backen Tim Heed, till vardags i schweiziska Ambri-Piotta, in kvitteringen i numerärt överläge. Heed gjorde också mål i torsdagens match.

I slutet av förlängningen, med 51 sekunder kvar, sköt Oksanen segermålet.

Sverige och Finland möts två gånger även nästa vecka, då på svensk mark i Linköping.

Samtidigt med landskamperna mot Finland jagar också landslagsledning NHL-förstärkning till VM. Ingenting är ännu officiellt, men backstjärnan Rasmus Dahlin, Buffalo, och forwarden André Burakovsky, Seattle, har i intervjuer berättat att de tackat ja till VM-spel.