Ida Svensson och Marcus Dackhammar ligger på silverplats efter den första dagens seglingar i VM i Nacra 17.
Ida Svensson och Marcus Dackhammar ligger på silverplats efter den första dagens seglingar i VM i Nacra 17. - Foto: Didier Hillaire

Svensk smakstart på VM – i jakten på OS

Veckans VM i Nacra 17 är inte bara en jakt på mästerskapsmedaljer. Två svenska besättningar gör upp om en OS-plats. Efter första dagen är det fördel Ida Svensson/Marcus Dackhammar.


Med resultatraden 2–1–6 under den första tävlingsdagen ligger Svensson/Dackhammar tvåa i världsmästerskapet som avgörs i franska La Grande-Motte.

"Vi var väldigt snabba i kryssen men särskilt nöjda är vi med våra starter som vi höll enkla och kom iväg bra i", säger Ida Svensson i ett pressmeddelande.

Pangstarten innebär såväl slagläge i kampen om VM medaljer som ett övertag i den blågula fajten om en biljett till OS i Paris. Sverige har bara en nationsplats till sommarens spel i Nacra 17, och den står mellan Svensson/Dackhammar och Emil Järudd/Hanna Jonsson.

Den sistnämnda besättningen inledde också VM starkt, men har ändå hamnat på efterkälken. Med en tredjeplats och två femteplatser ligger Järudd/Jonsson åtta efter tre seglatser.

De första fem dagarna består av kvalrace. VM avslutas sedan på söndag med medaljrace, där de bästa båtarna gör upp om medaljerna.

Italiens Tita Ruggero/Caterina Banti leder efter första dagen.

I en annan del av franska Rivieran, i en annan av seglingens grenar, inledde redan OS-klara duon Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson habilt på EM i 470 i Cannes. Det svenska laget ligger nia, endast två poäng från pallen, efter 4–5–14 i de tre inledande racen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!