Efter kritiken: Johanna Nordström och Edvin Törnblom talar ut om Ebba Busch och Markoolio

Johanna Nordström och Edvin Törnblom har fått mycket kritik efter ett framträdande i showen "Ursäkta Live" där de bland annat tar upp Markoolio och Ebba Busch. - Foto: Stella Pictures
Dela på Pinterest
Det var efter förra veckans premiär av Johanna Nordströms och Edvin Törnbloms show "Ursäkta Live" som kritiken började strömma in från olika håll, inte minst från Markoolio. Nu ger podd-duon svar på tal.

Förra veckan hade Johanna Nordströms och Edvin Törnbloms show "Ursäkta live" premiär i Aviici Arena i Stockholm. En premiär som såg ut att vara storslagen, men som också gav en hel del ringar på vattnet. 

Upprörd Markoolio efter Johanna Nordströms och Edvin Törnbloms "Ursäkta live"


En som berörts av showen är Markoolio, vars låt "Millennium 2" framfördes på scen. Den framfördes dock med en annan text än den han är van vid. I låten som Edvin och Johanna valt att framföra nämns nämligen Markoolio, men också Ebba Busch. I showen får partiledaren några rejäla kängor, både i en sketch och i den nämnda låten. 

I en intervju i "Rix Morronzoo" berättar Markoolio att han tidigare sagt nej när han fått frågan om låten får användas i "Ursäkta live"-sammanhang, dels för att han ska ha tyckt att texten var "alldeles för grov".

På sin Instagram har Markoolio publicerat ett inlägg där förklarar sig lite mer:

"Det jag menar med att texten är grov är att jag tycker den är ett personangrepp. Icke humoristisk och osmakligt sådant." 

Han tillägger:

"Men jag tänker inte sitta och hålla käften om jag anser att min musik används felaktigt."

Edvin och Johanna slår tillbaka mot kritiken

I torsdagens avsnitt av podcasten "Ursäkta" väljer Johanna Nordström och Edvin Törnblom att prata om situationen från deras perspektiv. 

– Vi frågade Markoolio om lov om vi fick göra den här låten till en tv-sändning, för man måste ha rättigheter att använda någon annans låt när det sänds på tv. Vi har frågat om tillstånd till det, inte till showen för det behöver man inte göra. När man gör satiriskt innehåll, när man gör en parodi på något behöver man inte fråga om tillstånd för det till en liveshow, säger podd-duon och trycker på att de inte kommer att ha med framträdandet i den version som kommer att visas på tv framöver. 

Därefter vänder de på kakan och kritiserar Markoolios tidigare produktioner:

– Jag tycker det är väldigt kul med honom för han har byggt hela sin karriär på att göra parodier med låtar och på andra personer, säger Johanna Nordström och fortsätter:

– Han har ju också byggt sina låtar på att vara sexistisk. Alla hans låtar handlar ju om tjejer i korta kjolar som ska stå och se snygga och söta ut. Han är inte guds bästa jäva barn själv.

Johanna Nordström och Edvin Törnblom om kritiken efter Ebba Busch-sketchen

I avsnittet tar de även upp kritiken de fått efter att de framfört en sketch baserat på vad de tycker om Ebba Busch.

– Om man ser sketchen innan, som folk inte har sett efter som det bara är texten och framträdandet som spridits, så är det klart att det blir ur kontext.

Hon tillägger:

– Är man och ser det förstår man att det är ironi. 

– Då är det vi som tar ställning. Du och jag som tar ställning mot henne för att vi inte står för hennes åsikter eller parti, och det får vi göra om vi vill, säger Edvin Törnblom. 

– Det är inte mobbning, flikar Johanna Nordström in med.

Johanna Nordström om hatet efter Ebba Busch-sketchen

Johanna Nordström berättar att hon fått stänga av sitt kommentarsfält på Instagram till följd av kritiken.

– Jag vill ändå säga att det mest är jag som har fått personangrepp och påhopp. Jag stängde till och med av mitt kommentarsfält på Instagram, säger hon och fortsätter:

– Det är aldrig konstruktiv kritik av vad man har gjort utan det är mer om hur jag ser ut och jag tycker inte att de har rätt att skriva det till mig.