Protesterna i Iran – detta har hänt efter Mahsa Aminis död

Tvådelad bild på prostester. Irans flagga och Mahsa Amini.
Protesterna i Iran – detta har hänt efter Mahsa Aminis död. - Foto: Stella Pictures
Dela på Pinterest
Det har varit dödliga protester i Iran efter Mahsa Aminis död. Kvinnor över hela världen visar sitt stöd för 22-åringen.

Det var den 14 september som den 22-åriga Jina (Mahsa) Amini, greps av Irans moralpolis. Anledningen var att de ansåg att hon inte bar sin huvudsjal på rätt sätt och  brottsrubriceringen blev brott mot islams klädkod. Mahsa Amini kollapsade i häktet och fördes därefter till ett sjukhus där hon senare konstaterades hjärndöd. Hon dog sedan den 16 september.

Vittnen menar på att Mahsa Amini ska ha utsatts för våld mot huvudet, men enligt polisen var det en hjärtattack som orsakades hennes död.

Dödliga protester

Efter Mahsa Aminis död utbröt protester i hela landet som sedan spridits sig över hela världen. Kvinnor bränner sina sjalar och klipper av sig håret för att protestera mot regimen och Irans hårda regler för kvinnor. Att klippa håret har blivit en symbol för att uttrycka sorg och protest. Något som den svenska centerpartistiska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani gjorde i EU-parlamentet. 

– Jag är så jävla trött på dessa gubbars mumlande, just när det gäller kvinnors rättigheter. Jag gjorde det för att visa att de iranska kvinnornas röst hörs ända hit, sa Abir Al-Sahlani till Aftonbladet.

Flera universitet har gått ut i strejk och på universitetet Sharif i Teheran, Iran, blev hundratals studenter instängda och beskjutna med tårgas. Iranska säkerhetsstyrkor ska ha skjutit skarpt mot fredliga demonstrationer, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch. En händelse som väckte starka känslor världen över. 

Enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights har minst 200 personer dött och flera människor har skadats sedan protesternas start. Demonstranter, aktivister och journalister ska ha gripits under demonstrationerna. 

Så reagerar omvärlden

USA har beslutat att införa nya sanktioner mot Irans makthavare som bär ansvar för det senaste våldet mot demonstranter. Det meddelade landets president Joe Biden. Även flertalet länder i Europa vill att EU ska göra samma sak. 

Twitter skriver Ann Linde (S), sveriges utrikesminister, att mänskliga rättigheter ska respekteras för alla iranier, även kvinnor.

“De som har orsakat Mahsa Aminis död måste ställas till svars”.